Οικονομία

Και η δεύτερη κατοικία θα αποζημιώνεται για φυσική καταστροφή

Οι αποζημιώσεις δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές προς την Εφορία

Το νέο πλαίσιο για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν όσοι έχασαν σπίτια κατά την καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής αλλά και όσοι πλήττονται στο εξής από τις φυσικές καταστροφές παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης κατά τη σημερινή συνέντευξη στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, στο εξής θα δίδονται αποζημιώσεις όχι μόνον για την 1η κατοικία (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) αλλά και για την 2η κατοικία.

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις που θα λάβουν οι πυρόπληκτοι αλλά και οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές θα είναι ακατάσχετες και δεν θα γίνεται των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με άλλες υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία.

Σχετικά με το συντελεστή αποζημιώσεων για τα σπίτια που χαρακτηρίζονται κίτρινα ή κόκκινα (δηλαδή ολοσχερώς κατεστραμμένα) εξομοιώνεται, ενημέρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η εντολή προς τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν, να εφαρμόσουν τους νόμους, και να κάνουν αυτά που πρέπει, το συντομότερο δυνατό» είπε.

Απαντώντας στις κατηγορίες που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για την διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «σήμερα πλέον δεν επιτρέπεται και δεν θα σταθούμε σε οποιοδήποτε συμφέρον που θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο να κάνουμε τομές στο συγκεκριμένο θέμα». Ενώ απάντησε στις κατηγορίες λέγοντας ότι «δεν αντιλαμβάνονται τις φωνές που λένε ότι είναι αντιπερισπασμός το να μιλάμε σήμερα για αυτές τις παθογένειες που συντέλεσαν στην τραγωδία στο Μάτι».

Τι προβλέπει για τις αποζημιώσεις η τροπολογία που κατέθεσε ο Π. Σκουρλέτης και ψηφίζεται σήμερα

– δίδεται η δυνατότητα να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την οικοσκευή, όχι μόνον για την πρώτη κατοικία – όπως έως σήμερα ίσχυε – αλλά για οποιαδήποτε κατοικία

– προβλέπεται η ίδια αποζημίωση για την οικοσκευή στις κατηγορίες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” ή “κόκκινα” (δεν θα ισχύει δηλαδή διαφορετικός συντελεστής)

– σε ορισμένες περιπτώσεις δίδεται η δυνατότητα να περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα για τις αποζημιώσεις έγγραφα, βεβαίωση από την Πυροσβεστική, ή βεβαίωση από τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες

– οι ενισχύσεις για νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, δεν συμψηφίζονται με οφειλές τους προς την εφορία.

«Δυστυχώς η τροπολογία σχετίζεται με την πρόσφατη εθνική τραγωδία, απέναντι στην οποία, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία στέκεται με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, σοκαρισμένη αλλά και αναζητώντας πραγματικές απαντήσεις και το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Προσέθεσε δε πως η κυβέρνηση, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό πρωτοβουλιών που αναμένεται να εξαγγελθεί και αφορούν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, αλλά και όσα σήμερα με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοινώθηκαν για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button