Αγροτικά

Καλλιέργεια Κλωστικής κάνναβης: Η περιπετειώδης πορεία στο άγνωστο

Μικρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον στη χώρα μας για παραγωγή βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης κι ας έχει νομιμοποιηθεί η καλλιέργειά της από το 2016, ελέω αδυναμίας προώθησης του προϊόντος στη βιομηχανική αγορά και ασαφούς νομικού πλαισίου.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, στις φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 1.100 στρέμματα βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 189 στρέμματα στη Θεσσαλία.

Από το 2016, οπότε και η πολιτεία άναψε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της προώθησης των φυτών στη βιομηχανική αγορά. Όπως σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, έτσι και στην κλωστική κάνναβη, η μεταποίηση είναι το κλειδί. Σε πειραματικό στάδιο, κάποιοι επεξεργάζονται λάδι για παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ για την κλωστοϋφαντουργία η κάνναβη θεωρείται ασύμφορη».

Ακόμη ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η άγνοια που υπάρχει για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής. «Ακόμη, βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Κι εμείς οι γεωπόνοι προσπαθούμε να μάθουμε εξειδικευμένες πληροφορίες για το φυτό», δηλώνει Λαρισαίος γεωπόνος και προσθέτει ότι «αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν στην αγορά πάνω από 50 ποικιλίες σπόρου κάνναβης, εκ των οποίων περίπου οι δέκα είναι εισαγόμενες. Οι περισσότεροι παραγωγοί κινούνται πειραματικά. Βάζουν 2-3 στρέμματα και χρόνο με τον χρόνο βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Η λεπτή κλωστή της… νομιμότητας

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει και η ελληνική γραφειοκρατία. Προ ημερών, οι αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα ανακοίνωσαν τον εντοπισμό της «μεγαλύτερης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης έως τώρα στην ελληνική επικράτεια», κάνοντας λόγο για 10.500 δενδρύλλια (που είχαν ύψος έως 1,70 μέτρα), τα οποία και εκρίζωσαν. Προχώρησαν, μάλιστα, στη σύλληψη ενός 44χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ αναζητούνταν κι ένας 24χρονος ως συνεργός. Ωστόσο, στον ανακριτή ο 44χρονος ανέφερε ότι τα χωράφια είναι δικά του και ότι πρόκειται για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Επίσης, ανέφερε ότι η άδεια καλλιέργειας είναι στο όνομα του 24χρονου ανιψιού του, ο οποίος είναι δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών και διαθέτει την προβλεπόμενη από τον νόμο προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης της παραπάνω υπόθεσης, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην προβλεπόμενη διαδικασία και κυρίως στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ για την έκδοση άδειας από τα ΚΕΠΠΥΕΛ.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button