Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Καμπάνα σε ασθενή για … ψεύτικο φακελάκι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Μια ανάρτηση από ανώνυμο συντάκτη σε ένα site του διαδικτύου χωρίς… ταυτότητα -για ιατρό της Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος υποτίθεται ότι ήθελε φακελάκι για να προσέξει μια ασθενή του-, αλλά με πολλές λεπτομέρειες για την πορεία υγείας και την παραμονή στη νοσηλευτική μονάδα μιας ασθενούς του εν λόγω ιατρού, στάθηκε αρκετή για να καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας μια πρώην ασθενής του, σε 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Κατά της κατηγορούμενης και πρώην ασθενούς του στράφηκε ο ίδιος ο ιατρός, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η κατηγορουμένη -η οποία αρνήθηκε ότι έκανε την ανάρτηση- φόρτωνε τον ενάγοντα ιατρό με ιατρικά λάθη, τα οποία κατά τον συντάκτη του κειμένου ο ιατρός θα είχε αποφύγει αν είχε πάρει ένα φακελάκι 300 ευρώ. Βέβαια, χθες κατά την απολογία της, η ίδια όχι μόνο αρνήθηκε ότι είναι η συντάκτρια του κειμένου, αλλά ξεκαθάρισε και ότι δεν ζήτησε ποτέ ο ενάγων από αυτή ή μέλος της οικογένειάς της χρήματα. Και ο εισαγγελέας πρότεινε στην αγόρευσή του την καταδίκη της κατηγορουμένης, αλλά ζήτησε μετατροπή της κατηγορίας σε απλή δυσφήμηση, που θα σήμαινε ότι θα έμπαινε η υπόθεση στο αρχείο και θα έπαυε η ποινική δίωξη σε βάρος της.

ΠΡΙΝ 6 ΧΡΟΝΙΑ

Αυτό έγινε το 2012, μετά από την εισαγωγή τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου της εν λόγω κατηγορουμένης με κολικό νεφρού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Χρειάστηκε λοιπόν να νοσηλευτεί και να μπει pig tail (ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης), που τοποθετείται στους ασθενείς που έχουν απόφραξη του νεφρού. Κι ενώ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα και τις καταθέσεις ιατρών όλα έγιναν από τον πολιτικώς ενάγοντα lege artis (δηλαδή ενήργησε με τους ισχύοντες κανόνες και παρέσχε θεραπεία σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα), ο συντάκτης της ανάρτησης, καθώς και στην κατάθεσή της χθες η μητέρα της κατηγορουμένης, “χρέωναν” τον θεράποντα ιατρό για ελλιπή θεραπεία και αδιαφορία – οπότε η κατηγορουμένη αναγκάστηκε, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, να πάει σε ιδιώτη γιατρό γιατί πονούσε και είχε πυρετούς.

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η νοσηλεύτρια της κλινικής που κατέθεσε χθες είπε πάντως ότι η κατηγορουμένη έφυγε από το νοσοκομείο ευχαριστώντας τους πάντες θερμά για την περιποίηση και την περίθαλψη που δέχτηκε. Αντίθετα, η μητέρα της κατηγορουμένης κατέθεσε ότι κυνηγούσε το γιατρό στους διαδρόμους για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση υγείας της κόρης της και όταν μετά τρεις εβδομάδες από το εξιτήριο πήρε τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι έβγαλαν μια αξονική και φαίνεται ότι μετακινήθηκε το pig tail, αυτός έβαλε τις φωνές και αρνήθηκε να δει την κόρη της πριν το προκαθορισμένο ραντεβού τους. Η κατάληξη, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες μέσα στο δικαστήριο, ήταν η κατηγορουμένη να κάνει άλλη επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Η δικαιολογία για αυτή την πορεία στην εξέλιξη της υγείας της ήταν -σύμφωνα με την κατάθεση της μητέρας της- ότι δεν είχε τοποθετηθεί σωστά ο σωλήνας παροχέτευσης και προκάλεσε στην κατηγορουμένη οίδημα στον ουρητήρα και απόφραξη.

Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ

Το οίδημα και την απόφραξη επιβεβαίωσε και ιδιώτης ιατρός, ο οποίος εξέτασε τότε την κατηγορουμένη, αλλά δεν το συνέδεσε με την ιατρική φροντίδα που δέχτηκε στο νοσοκομείο γιατί είχε περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και θα μπορούσε το pig tail να είχε μετακινηθεί. Επιπλέον, από χαρτιά του νοσοκομείου και μαρτυρίες επιβεβαιώνονταν ότι με το εξιτήριο η κατηγορουμένη πήρε και σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να φροντίσει την υγεία της, καθώς και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης και ο διευθυντής του Ακτινολογικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος κατέθεσε, βεβαίωσε ότι η ακτινογραφία που ο ίδιος εξέτασε και γίνεται για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι όλα πήγαν καλά, έδειχνε καθαρά ότι ο σωλήνας παροχέτευσης τοποθετήθηκε στο σωστό σημείο. Ο εν λόγω μάρτυρας εξήρε μάλιστα το επιστημονικό έργο και την επάρκεια του πολιτικώς ενάγοντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πριν αναλάβει καθήκοντα στην Ουρολογική φάνταζε επιστημονική φαντασία μια τέτοια επέμβαση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, και ο συνάδελφός του αναβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ: “ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑ ΚΑΠΟΙΟΝ”

Η κατηγορουμένη στην απολογία της υποστήριξε ότι δεν κατηγόρησε κάποιον και περιέγραψε ως περίεργη την κατάσταση στο νοσοκομείου (όπως και σε όλα, όπως είπε, τα νοσοκομεία της χώρας), φέρνοντας ως παράδειγμα ότι δεν υπήρχε χαρτί τουαλέτας. Ωστόσο η πρόεδρος σχολίασε ότι αυτό δεν αφορά τους ιατρούς και τη φροντίδα των ασθενών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε ερωτήσεις της έδρας η πρώην ασθενής υποστήριξε ότι βγήκε από το νοσοκομείο και ακόμα πονούσε, αλλά και πάλι δεν αναζήτησε αμέσως μια άλλη ιατρική γνώμη. Είπε ακόμα ότι ο ενάγων ιατρός φέρθηκε άσχημα στη μητέρα της, δεν έδειξε ευαισθησία και ενδιαφέρον, και τις τρόμαξε με τη συμπεριφορά του. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως “δεν έδωσε φακελάκι, δεν της ζήτησε φακελάκι, αλλά και να ζητούσε δεν θα έδινε”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “διάφοροι λένε για φακελάκια στα νοσοκομεία και πολλοί αναρωτιούνται για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται, αν θα άλλαζε η μεταχείριση από τη στιγμή που θα έδιναν το φακελάκι”.

Για την ανυπόγραφη ανάρτηση στο site υποστήριξε ότι και η ίδια αναζήτησε τον άνθρωπο που το έγραψε, γιατί ήθελε να βρει ποιος προσπαθούσε να την ενοχοποιήσει, όμως δεν κατάφερε να εξακριβώσει τίποτα. Είπε ακόμα ότι αυτό το οποίο την ένοιαζε ήταν η υγεία της και μόνο – ενώ όταν ρωτήθηκε αν θέλει να προσθέσει κάτι στην απολογία της, υποστήριξε ότι δεν έχει να απολογηθεί για κάτι που δεν έκανε.

Νικολέττα Κολυβάρη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button