Αυτό είναι το πιο παράξενο αστέρι του γαλαξία – Θα σας εκπλήξει το γιατί (Photos)

p04z72mb


Το πιο παράξενο αστέρι του γαλαξία μας βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 1.200 έτη φωτός μακριά, και το φως του τρεμοπαίζει με έναν τρόπο που οι επιστήμονες δεν είχαν ξαναδεί.

Πρόκειται για το αστέρι που ονομάζεται KIC 8462852.

Το φως του αστεριού βυθίζεται σε ένα ακανόνιστο σχήμα, υποδηλώνοντας ότι κατά διαστήματα κάτι εμποδίζει το αστέρι. Αυτή η παράξενη συμπεριφορά παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015 και προβλημάτισε τους επιστήμονες.

Ερευνητές έχουν προτείνει χιλιάδες διαφορετικές εξηγήσεις του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων τρυπών, κομητών, διαστρικών νεφών αλλά και… εξωγήινων.

Κάποιοι επιστήμονες εικάζουν ότι ένας προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός έχει κατασκευάσει μια τεράστια δομή που περιβάλλει το άστρο, ίσως και μια τεράστια μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Αν αυτή η θεωρία αποδειχθεί αληθινή, τότε πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη που θα μείνει στην ιστορία. Ο αστρονόμος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Τζέισον Ράιτ, δήλωσε ότι «ακόμη και άνθρωποι που ενοχλούνται από το εξωγήινο σενάριο πρέπει να παραδεχθούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλό μυστήριο».

Ένα άλλο σενάριο αναφέρεται σε σύγκρουση πλανητών, τα συντρίμμια των οποίων περνάνε μπροστά από το αστέρι κατά τη διάρκεια της ελλειπτικής τροχιάς του. Ωστόσο, αν αυτό ίσχυε τα συντρίμμια θα θερμαίνονταν και θα εξέπεμπαν ακτινοβολία. Αλλά η ακτινοβολία είναι προσωρινή και θα σταματήσει όταν η τροχιά του αστεριού τα απομακρύνει.

Οι αστρονόμοι περιμένουν τα αποτελέσματα της αποστολής της Ευρωπαϊκής Γαίας, η οποία μετρά τις αποστάσεις ενός δισεκατομμυρίου αστεριών που βρίσκονται πιο κοντά σε εμάς. Αν η αποστολή καταφέρει να μετρήσει την απόσταση από το παράξενο αυτό αστέρι, τότε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να κατανοήσουν με μεγαλύτερη ευκολία την παράξενη συμπεριφορά του φωτός του. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το 2019.