Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι δεν παγώνει την βοήθεια 6 δισ. προς την Ελλάδα

 

erba_bank708


Δεν παγώνει τελικά η ύψους 6 δις ευρώ βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προς την Ελλάδα παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν την διοίκησή της να αναβάλλει την λήψη απόφασης για μετά τις εκλογές.

Οπως ενημέρωσε με e-mail που έστειλε ο επικεφαλής της τράπεζας για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ Αξελ Ρέιζερερ, μετά τις φήμες που διαχύθηκαν στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές. «Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα… Δεν υπάρχει «πάγωμα» και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη», αναφέρει ο κ. Reiserer. Ωστόσο δεν διευκρινίζει πότε θα υπάρξει η τελική απόφαση και η εκταμίευση των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα διακινήθηκε η πληροφορία ότι η διοίκηση της EBRD ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης και μεταθέτει τις όποιες εξελίξεις για μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, η απόφαση σχετίζεται με τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του ΔΣ της EBRD, ενόψει των εκλογών της Κυριακής στην χώρα μας. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του ΔΣ να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το ΔΣ της τράπεζας είχε ζητήσει από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.Η κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η οριστική απόφαση για τη δραστηριοποίηση της τράπεζας στην Ελλάδα επρόκειτο να ληφθεί από το ΔΣ της EBRD στις 14 Ιανουαρίου, ωστόσο πήρε αναβολή. Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις από 3 έως 6 δισ. ευρώ που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της ΕΕ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του από την ΕBRD να μην υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, η οποία όπως επισημαίνει μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η EBRD ιδρύθηκε το 1991 προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μέτοχοι της τράπεζας είναι περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης.