Και ξαφνικά, αισιοδοξία για συμφωνία και χρηματοδότηση

 

brussels-708_1


Ράλι ανόδου πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πτωτικά, βρέθηκε στο +2,42% (ώρα 15:45), ενώ, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς ο κλαδικός δείκτης σημείωσε άνοδο πάνω από 10%.

Ο λόγος για αυτή τη μίνι εκτίναξη είναι το γεγονός πως πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ, ταυτόχρονα έρχονται από τις Βρυξέλλες αισιόδοξα μηνύματα για σύγκλιση στη διαπραγμάτευση.

Επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα για ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις και συμφωνία

Εν μέσω των πληροφοριών για αύξηση του ELA και σύγκλιση στο Brussels Group, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε κοινή δήλωση μετά τη συνομιλία τους.

Στην κοινή δήλωση γίνεται σαφής αναφορά για επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό με στόχο παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνος, αλλά και χωρίς ρήτρες ελλειμμάτων.

Reuters: ΕΚΤ αυξάνει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωμα με το Reuters, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ακούσει τη σκληρή γραμμή που θέλουν να περάσουν οι Γερμανοί της Bundesbank.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως, θα υπάρξει νέα αύξηση στον ELA- πιθανότατα όχι μεγάλη-, ενώ δεν αναμένεται να πάρει απόφαση για μεγαλύτερο «κούρεμα» που θα έβαζε τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας που έχει ήδη έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

Οπως εξηγούν πηγές της ΕΚΤ παρά τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών στελεχών της κεντρικής ευρωτράπεζας, με επικεφαλής την γερμανική Bundesbank, για «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για αντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας-πιστωτών, σφίγγοντας κι άλλο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να αυξήσει την Τετάρτη το ποσό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το Reuters.

Αμφιβολίες για το ύψος του ELA

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι την χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Ατομα με γνώση των διαβουλεύσεων στην ΕΚΤ προβλέπουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφιβάλουν ότι αυτή θα είναι μεγάλη.

Επιπλέον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το όριο των 3,5 δισ. ευρώ που έχει θέσει η ΕΚΤ για το ποσό των εντόκων γραμματίων που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο για να αντλούν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Καθώς οι τράπεζες αυτές είναι οι μοναδικοί βασικοί αγοραστές τέτοιων χρεωγράφων, το όριο αυτό στην ουσία εμποδίζει το Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα.

Οι αντιρρήσεις των Γερμανών

Ωστόσο, η αύξηση του ορίου προσκρούει στις αντιρρήσεις της γερμανικής Bundesbank, που ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν κυβερνήσεις.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ είπαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη με επικεφαλής της Bundesbank θέλουν το «κούρεμα» ή το discount που επιβάλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεώγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο να αυξηθεί μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Η απόφαση για το «κούρεμα»

Αυτό πάντως δεν φαίνεται να γίνεται προς το παρόν, καθώς το μόνο που θα έκανε θα ήταν να σφίξει τη θηλιά γύρω από την Αθήνα και η ΕΚΤ δεν θα ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές με μια τέτοια κίνηση, καθώς οι συζητήσεις φτάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Πηγή της ΕΚΤ είπε ότι δεν αναμένει το διοικητικό συμβούλιο να κάνει κάποια δραματική αλλαγή που θα δημιουργούσε άμεσες δυσκολίες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Θετικά σημάδια και από το Brussels Group 

Μηνύματα προόδου και σύγκλισης εκπέμπονται από το Brussels Group, καθώς υπάρχουν σημάδια συμφωνίας σε βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ, ενώ σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στο θέμα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ωστόσο, παραμένουν οι διαφωνίες σε άλλα βασικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή, δείχνει και τη βούληση των δύο πλευρών για περαιτέρω προσέγγιση.

Εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχίσουν να εξελίσσονται θετικά, το Εurogroup θα μπορούσε να εκδώσει τη Δευτέρα μια θετική δήλωση, ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα η ΕΚΤ είναι αυτή που θα κρίνει αν πρέπει να υπάρξει ή όχι αύξηση της ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται Euro Working Group την Παρασκευή

«Συμφωνία όταν αποφασίσει ο Τσίπρας να παραβιάσει κόκκινες γραμμές»

Σύμφωνα με πηγή του Reuters από τις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει ούτε μεγάλη πρόοδος, ούτε αδιέξοδο», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν επηρεάστηκαν από το χθεσινό non paper της κυβέρνησης. «Κάποια χάσματα μικραίνουν, αλλά θα έπρεπε να γίνουν πιο γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να παρουσιαστεί κάτι ουσιαστικό στις 11 Μαΐου».

Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανή μία συμφωνία, η ίδια πηγή απάντησε: «Εξαρτάται από το πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να πει στους ανθρώπους του ότι πρέπει να παραβιάσει τουλάχιστον κάποιες από τις »κόκκινες» γραμμές».

Σόιμπλε: Μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σχολίασε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Ζημιά για την Ελλάδα σημαίνει και ζημιά για τη Γερμανία. Για τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν ευθύνονται η Γερμανία, η Ευρώπη και το ΔΝΤ. Ούτε η Γερμανία και η Τρόικα φταίνε επειδή η Ελλάδα δεινοπαθεί».

«Κάθε νέα βοήθεια μας, πρέπει να έχει νόημα. Η Ελλάδα απέτυχε να πάρει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία. Μόνο η Ευρώπη είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα. Οι πλούσιοι Ελληνες δεν έχουν συνηθίσει να πληρώνουν φόρους» πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέροεν Ντάισελμπλουμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Από το τελευταίο Eurogroup έχει γίνει μία κάποια πρόοδος. Παίρνω κάποιες θετικές αναφορές από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Ακόμη πρέπει να λυθούν αρκετά ζητήματα, να γίνει εμβάθυνση με περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε δεν θα υπάρξουν συμφωνίες τη Δευτέρα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε: «Ομως σίγουρα υπάρχει πιο θετική προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας από ότι πριν από μερικές εβδομάδες».