Ο ΟΗΕ καταγγέλει τη σκληρότητα της εκτέλεσης του θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ

 

2CED6093B744A5EA1C82E12D0EDA93C6


Ο θανατοποινίτης πέθανε το βράδυ της Τρίτης έπειτα από 40 λεπτά επιθανάτιας αγωνίας

Να ισχύσει άμεσα μορατόριουμ στις εκτελέσεις, ζήτησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που κατήγγειλε σήμερα τη σκληρότητα της εκτέλεσης ενός θανατοποινίτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ.

Ο θανατοποινίτης Κλέιτον Λόκετ πέθανε το βράδυ της Τρίτης έπειτα από 40 λεπτά επιθανάτιας αγωνίας αφού του χορηγήθηκε μια πειραματική θανάσιμη ένεση η οποία δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στις ΗΠΑ.

«Ο πόνος του Κλέιτον Λόκετ στη διάρκεια της εκτέλεσής του θα μπορούσε να αποτελεί σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Είναι επίσης αντίθετη στην 8η τροπολογία του συντάγματος των ΗΠΑ» που απαγορεύει τις απάνθρωπες και τις ασυνήθιστες τιμωρίες.

Ο Κόλβιλ κατήγγειλε εξάλλου ότι «ο παρατεταμένος θάνατος του Κλέιτον Λόκετ αποτελεί τη δεύτερη περίπτωση προφανούς ακραίου πόνου που προκλήθηκε από τη δυσλειτουργία του συστήματος θανάσιμων ενέσεων το 2014 στις ΗΠΑ».

Στις 16 Ιανουαρίου εκτελέστηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Ντένις Μαγκουάιρ με ένα μείγμα φαρμάκων το οποίο επίσης δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί στις ΗΠΑ. Ο θανατοποινίτης φαινόταν να πνίγεται και να αντιστέκεται για μεγαλύτερο διάστημα από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες, επρόκειτο για την πιο αργή εκτέλεση από το 1999 οπότε το Οχάιο θέσπισε την εσχάτη των ποινών.