Πολιτική κόντρα στη Γερμανία για την Ελλάδα -Αλλοι ζητούν διακοπή χρηματοδότησης και άλλοι θεωρούν υπεύθυνη την Μέρκελ

 

20731892


Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο, καθώς στελέχη του CSU και CDU ζητούν διακοπή της χρηματοδότησης, την ώρα που εκπρόσωπος του Die Linke καταλογίζει ευθύνες στην Ανγκελα Μέρκελ για την αποτυχία της Τρόικα.

Πρόκληση αναμέτρησης προς την Ευρωζώνη, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ανγκέλικα Νίμπλερ, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Μπαράις εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Νίμπλες, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπαράις υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει να μην υπάρξουν συνέπειες. «Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke από την πλευρά του, Γκρέγκορ Γκίζι, θεωρεί την κ. Μέρκελ υπεύθυνη για την αποτυχία της Τρόικα, ενώ καταλογίζει ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

«Η πολιτική της Τρόικα από την ΕΕ έχει αποτύχει. Και με αυτό έχει αποτύχει η Μέρκελ, διότι είναι η δική της πολιτική», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησαν την αρχή της αποσύνθεσης αντί της ανοικοδόμησης των υπερχρεωμένων κρατών.

Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνεργαστεί πιο στενά με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία, επισημαίνει ο κ. Γκίζι και τονίζει ότι οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να πάρουν επίσης αποστάσεις από την Καγκελάριο. «Αυτό θα μπορούσε να στριμώξει την κυρία Μέρκελ» προσθέτει.