Πώς ένα γλυπτό έκανε έξαλλους τους Τούρκους -Τέθηκε υπό αστυνομική προστασία

othomanos_708


Ενα άγαλμα προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία, αφού όπως αποδείχθηκε οι περισσότεροι στη γειτονική χώρα δεν θέλουν να δουν την παράδοση να… εκσυγχρονίζεται.

Στα βουνά πάνω από τη μαύρη θάλασσα, η τουρκική πόλη Αμάσεια έχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της χώρας, καθώς στις αρχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας, εκεί έστελναν τους νεαρούς πρίγκιπες, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη μόρφωση και να προετοιμαστούν για την εξουσία. Μάλιστα, κάποιοι από τους Οθωμανούς αυτοκράτορες έχουν γεννηθεί σε αυτή την πόλη.

Το σαββατοκύριακο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός χαλύβδινου αγάλματος, που απεικονίζει έναν Οθωμανό πρίγκιπα, ώστε να τιμηθεί η ιστορία της πόλης. Ομως είχε μία σύγχρονη «πινελιά». Ο πρίγκιπας κρατά ένα κινητό τηλέφωνο και βγάζει selfie.

Αν και οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το γλυπτό ήταν απλά λίγο αστείο, οι περισσότεροι δεν είδαν με καλό μάτι αυτό τον… εκσυγχρονισμό του πρίγκιπα. Και δεν άργησαν οι βανδαλισμοί. Μία ημέρα μετά από τα αποκαλυπτήρια, κάποιος είχε ήδη σπάσει το «κινητό» του πρίγκιπα.

Οταν τη Δευτέρα διαπιστώθηκε ότι είχαν σπάσει και το σπαθί του, το γλυπτό τέθηκε υπό αστυνομική προστασία.