Το τέλος της λογικής: Τα 20 εγκλήματα που στη Β. Κορέα τιμωρούνται με θάνατο

 

kim708_9


Ο «αιματοβαμμένος» δικτάτορας της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μπορεί να οδηγήσει στην εσχάτη των ποινών οποιονδήποτε άνθρωπο, ακόμη και συγγενή του. Η έννοια της δικαιοσύνης, άλλωστε, στη χώρα του είναι ολότελα ξένη με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφατα, ο δικτάτορας Ουν εκτέλεσε τον 66χρονο υπουργού Άμυνας, Χιόν Γιονγκ Τσολ, επειδή κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία είχε δώσει το παρών και ο Ουν. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως έκανε και άλλα λάθη: αντιμιλούσε στον «κυβερνήτη» της χώρας και φυσικά το πλήρωσε με τη ζωή του.

Η βρετανική Daily Mail δημοσίευσε μια λίστα εγκλημάτων που σε άλλες χώρες θα συνιστούσαν πλημμέλημα ή έστω θα καταδικάζονταν, αφού πρώτα ο κατηγορούμενος θα περνούσε από δίκη και φυσικά η ποινή του δεν θα ήταν ποτέ ο θάνατος. Στη Β. Κορέα, όμως, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ήδη, και πριν από την μονοκρατορία του Ουν, η Β. Κορέα είναι από τις χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Από το 1950 έως σήμερα έχουν καταγραφεί χιλιάδες εκτελέσεις, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) κάνει λόγο για αύξηση των θυμάτων τις τελευταίες δεκαετίες.

«Πολλά από τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι αρκετά ασαφή», επισημαίνει η Michelle Kissenkoetter, διευθύντρια της FIDH Asia προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι σπάνια έχουν μία δίκαιη δίκη, αφού στο δικαστικό σύστημα της χώρας οι αυθαιρεσίες είναι κοινός τόπος.Η FIDH διαμόρφωσε τη σχετική λίστα εγκλημάτων που οδηγούν στο θάνατο και τα χωρίζει σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που οδηγούν κατευθείαν στο θάνατο και στα άλλα που την τελική απόφαση την παίρνει το δικαστήριο της χώρας.
Η λίστα έχει ως εξής:

Εγκλήματα που υπόκεινται στην κρίση του δικαστηρίου

– Συνωμοσία κατά της εθνικής κυριαρχίας
– Τρομοκρατία
– Προδοσία
– Καταστροφή ιδιοκτησίας
– Προδοσία του λαού
– Φόνος εκ προθέσεως
– Παράνομη πώληση δημόσιας περιουσίας
– Επικίνδυνη αντικοινωνική συμπεριφορά
– Παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα
– Εκούσια πρόκληση σωματικών βλαβών
– Βιασμός
– Απόδραση από τις φυλακές

Θανατική ποινή χωρίς δίκη

– Εκούσια καταστροφή πολεμικού υλικού η πόρων που προορίζονται για μάχη.
– Αρπαγή δημόσιας περιουσίας
– Εκούσια καταστροφή κρατικής περιουσίας
– Διακίνηση πλαστού χρήματος
– Λαθρεμπορία και διακίνηση κοσμημάτων και ναρκωτικών στη μαύρη αγορά
– Απαγωγή
– Κλοπή ξένης ιδιοκτησίας
– Αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών μέσω κινητού τηλεφώνου