3,1 εκατ. Γερμανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

 

dw-708


Πάνω από 3,1 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, βάσει της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το μηνιαίο εισόδημα 3,1 εκατομμυρίων Γερμανών εργαζομένων, ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολύ από αυτούς δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως το νοίκι τους, να θερμάνουν επαρκώς την κατοικία τους ή έτρωγαν ένα πλήρες γεύμα μέρα παρά μέρα. Κάτω από το όριο της φτώχειας θεωρείται ότι ζουν στη Γερμανία, εκείνοι που διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών κοινωνικών παροχών, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα στέγης ή το επίδομα τέκνων.

Με βάση την Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το όριο της φτώχειας για το 2013 ορίζεται το ποσό των 979 ευρώ το μήνα καθαρά το για ένα άτομο, ενώ 2.056 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Αύξηση 25% από το 2008

Αύξηση κατά 25% έχει σημειωθεί από το 2008, όσον αφορά τον αριθμο των εργαζομένων με εισοδήματα κάτω του ορίου. Πιο συγκεκριμένα το 2008 ο αριθμός ανερχόταν στα 2,5 εκατομμύρια. Όμως, το πρόβλημα της φτώχειας στη Γερμανία, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από τη φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερος. Βάση των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας περίπου ένας στους πέμπτε Γερμανούς απειλούνταν το 2013 από φτώχεια ή κοινωνική περιθωριοποίηση. Με άλλα λόγια 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 20,3% του πληθυσμού της χώρας διέθεταν το 2013 εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: Deutsche welle