Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Μεγαλοπρεπής γιορτή για τον Άγιο Χαράλαμπο στα Φιλιατρά! [εικόνες – βίντεο]

main


Κοσμοσυρροή πιστών!

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε, σήμερα, στα Φιλιατρά η παντριφυλιακή εορτή του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους. Τον εορτασμό λάμπρυνε η παρουσία των προσκεκλημένων μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, μετά του επιχώριου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου.

Από το πρωί η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παιάνισε το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τονώνοντας το εορταστικό κλίμα. Πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και βρίσκεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου και τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ανάβοντας ένα κερί, προσκυνώντας και ζητώντας τη βοήθεια και τη Χάρη του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το κήρυγμα ξεκίνησε, συνοδεία των Φιλαρμονικών του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, της Γαργαλιάνων και της Κυπαρισσίας και μαθητών σχολείων, η λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και εψάλη δέηση. Εκεί, ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι «η 10η Φεβρουαρίου είναι ημέρα συμπαθής στην Αγιοσκέπαστη επαρχία μας, οι Φιλιατρινοί χρόνια τώρα έχουν χρήσει προστάτη τους τον Άγιο Χαράλαμπο για να τους οδηγεί στο θέλημα του θεού και να τους προστατεύει». Ο Μητροπολήτης αναφέρθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο και το θαύμα της προστασίας και σωτηρίας της πόλης των Φιλιατρών από τους Γερμανούς, λέγοντας πως «Πρόκειται για τον Άγιο που τα χρόνια της κατοχής κατατρόπωσε αμάχητη την φονική φάλαγγα του εχθρού. Ο Άγιος να μας ενδυναμώνει και να αποβάλει κάθε κακό, ας παραμείνει στυλοβάτης».

Ακολούθως η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό και έγινε η Απόλυση. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού αναφέρθηκε στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους και την «εόρτια διάθεση» με την οποία συμμετείχε ο κόσμος στις τελετές κι εκδηλώσεις, συμπλήρωσε πως, «όμως, δεν είναι τόσο χαρούμενη η μέρα μας, ας πούμε ότι έχει μια χαρμολύπη» και αναφερόμενος στα «λουκέτα» δύο Α.Τ. της Τριφυλίας τόνισε πως, «η κοινωνία έχει εκφραστεί, το δημοτικό συμβούλιο έχει εκφραστεί. Το κακό είναι ότι πλέον δεν ακούγεται η κοινωνία κι είναι το θέμα βαθύτερο και θεσμικό. Είναι κάτι το οποίο το λαμβάνουμε υπόψη, το κρατάμε. Για μας δεν υποστέλλεται η σημαία της προσπάθειας και της διεκδίκησης. Ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες, σε καλύτερες συνθήκες, καλύτερες πολιτικές συνθήκες, ώστε να αποκατασταθεί και η τάξη και το δίκιο…»

Σε δηλώσεις του μετά την λιτανεία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τονίζοντας το γεγονός της πολιτικής αστάθειας και της μη γνώσης πράγματων. Οι δασικοί χάρτες και η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων απειλεί την τοπική κοινωνία, είπε ο κ. Τατούλης. Η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετη και είχε ήδη ενημερώσει για τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις των πολίτων αλλά όμως το κράτος δεν έκανε τίποτα.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα του κλεισίματος του Α.Τ. Φιλιατρών τονίζοντας πως ήταν ανοιχτό επί κυβερνήσεως Σαμαράς, και δυο υπουργοί είχαν επισκεφθεί την περιοχή αναγνωρίζοντας το γεγονός πως πρέπει να μείνει ανοιχτό. Το ότι έκλεισε δείχνει την ιδεοληψία της κυβέρνησης για το ότι έχει να κάνει με το νομό και την τάξη δείχνοντας την απαξίωση της περιοχής. Η κα. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στο έργο της τάχα περιφανής διαπραγμάτευσης οπού θα καταλήξει σε συνθηκολόγηση και το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο λαός. Κλείνοντας είπε πως ελπίζει ο άγιος Χαράλαμπος να κάνει πάλι το θαύμα του και να έρθει στο ύπνο του κ. Τσίπρα και να τον φωτίσει καθώς το μόνο καλό που μπορεί να κάνει για τον τόπο μας είναι να σηκωθεί να φύγει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μαντά ο οποίος αφού έδωσε τις καθιερωμένες ευχές τόνισε το γεγονός του κλεισίματος του Α.Τ. Φιλιατρών λέγοντας πως η Περιφέρεια ήταν εξ αρχής αντίθετη με αυτό το σχεδιασμό. «Όλοι ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, το γενικότερο κλίμα στην χωρά είναι αρνητικό (χάρτες, οικονομία, αγρότες). Το βάρος πέφτει σε εμάς, Περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Όσο περνάει από το χέρι μου θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε πόρους για να κάνουμε έργα και να προωθήσουμε μια προοπτική ελπίδας για τον τόπο μας», είπε κλείνοντας ο κ. Μαντάς.

Σε δηλώσεις του ο πολιτευτής της Ν.Δ. στη Μεσσηνία Μ. Χρυσομάλλης αφού ευχήθηκε σε όλους χρονιά πολλά τόνισε πως η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε με μια άσχημη είδηση η οποία έχει να κάνει με το κλείσιμο του τοπικού Α.Τ. Φιλιατρών, τονίζοντας το γεγονός πως επι κυβέρνησης Σαμαρά το τμήμα δεν έκλεισε, ενώ δυο υπουργοί είχαν έρθει στην περιοχή προκειμένου να δουν τις ιδιαιτερότητες που έχει. Ο κ. Χρυσσομάλης συνέχισε λέγοντας, «σήμερα είδαμε μια πρωτόγνωρη αστυνομική δύναμη στα Φιλιατρά και ήταν εδώ για να προστατέψει αυτούς που δεν έχουν ανάγκη, ενώ αύριο οι κάτοικοι δεν θα έχουν την αστυνόμευση». Κλείνοντας είπε πως θα έχει την προσωπική συμβουλή και θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις η επαναλειτουργία του Α.Τ. από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κα. Γ. Κοζομπόλη και κ. Π. Κωνσταντινέας, η Βουλευτής Β’ Αθηνών Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι δήμαρχοι Τριφυλίας Π. Κατσίβελας, Καλαμάτας Π. Νίκας, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ε. Αλειφέρη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Π. Μαντάς, ο Περιφεριακός Σύμβουλος Άγγελος Χρονάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Αλευράς, ο πρώην υφυπουργός Γ. Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής Μ. Χρυσομάλλης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τριφυλίας, Πρόεδροι Δ.Κ., Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

DSC07691

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button