Οικονομία

Μεγαλώνει ο κουµπαράς για νεοφυείς και µικρές επιχειρήσεις

 

megalonei-koymparas-neofyeis-mikres-epixeiriseis-696x392


Περισσότερα κονδύλια για τα δύο προγράµµατα του ΕΣΠΑ

Σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισµού για δύο προγράµµατα του ΕΣΠΑ προχώρησε το υπουργείο Οικονοµίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριµένα, κατά 44 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισµός για τη «Νεοφυή Επιχειρηµατικότητα», σύµφωνα µε απόφαση που υπέγραψε τις προηγούµενες µέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. Έτσι, ο αρχικός προϋπολογισµός των 72 εκατ. ευρώ θα ανέλθει, πλέον, στα 116,17 εκατ. ευρώ, ενώ οι δυνητικοί ωφελούµενοι θα φτάσουν τους 2.599 από 1.073.

Η δράση αφορά την ίδρυση νέων µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων και απευθύνεται σε ανέργους και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελµατική δραστηριότητα ή συνεργασίες/ενώσεις αυτών (µεταξύ άλλων και σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις), προκειµένου να ιδρύσουν νέα επιχείρηση.

Ποιοι ενισχύονται

Ενισχύονται επιχειρηµατικά σχέδια συνολικού προϋπολογισµού ύψους επένδυσης 15.000-60.000 ευρώ, για την κάλυψη 100% ισόποσων επιλέξιµων δαπανών, για διάστηµα µέχρι 24 µήνες από την ηµεροµηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηµατικού σχεδίου.

Επιλέξιµες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγµατοποιηθεί από την ηµεροµηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηµατοδότησης, δηλαδή από τις 17 Μαρτίου 2016. Διευκρινίζεται ότι ο όρος «µισθωτή εργασία» δεν περιλαµβάνει τους ατοµικούς επιχειρηµατίες που, για τους σκοπούς της φορολογίας εισοδήµατος, το εισόδηµά τους θεωρείται ως εισόδηµα από µισθωτή υπηρεσία (περίπτ. στ, παράγρ. 2, άρθρο 12 του ΚΦΕ).

Οι δαπάνες που χρηµατοδοτούνται είναι:

  • Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελµατικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισµού, σταθερής και κινητής επαγγελµατικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρµανσης, κ.ά.).
  • Δαπάνες για αµοιβές τρίτων (νοµικής, συµβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης, υπηρεσίες θερµοκοιτίδας, σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηµατικού σχεδίου και επαγγελµατικής κατάρτισης, κ.ά.).
  • Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συµµετοχής σε εκθέσεις.
  • Αποσβέσεις παγίων / Χρηµατοδοτική µίσθωση εξοπλισµού (χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας).
  • Αγορά/χρηµατοδοτική µίσθωση εξοπλισµού / διαµόρφωση εσωτερικού χώρου µικρής κλίµακας µε χρήση ρήτρας ευελιξίας.
  • Προµήθεια αναλωσίµων.
  • Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηµατία/εταίρων).
  • Μισθολογικό κόστος για νέα/νέες θέση/θέσεις εργασίας.
  • Δαπάνες προετοιµασίας, υποβολής, κατοχύρωσης ή ανανέωσης για αναγνωρισµένο τίτλο βιοµηχανικής ή διανοητικής ιδιοκτησίας.

Προτεραιότητα στην αγροδιατροφή

Κατά 80 εκατ. ευρώ αυξάνεται, για δεύτερη φορά µέσα στον χρόνο (η πρώτη ήταν τον Ιούλιο, όπου ο αρχικός προϋπολογισµός των 110 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 120 εκατ. ευρώ), ο προϋπολογισµός της Δράσης «Αναβάθµιση πολύ µικρών και µικρών υφιστάµενων επιχειρήσεων µε την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Από αυτή την αύξηση αναµένεται να ωφεληθούν ακόµα 1.769 µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις και θα ανέλθουν συνολικά στις 6.181, αριθµός ο οποίος αντιστοιχεί στο 64,5% του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Η συγκεκριµένη δράση απευθύνεται σε πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και στον τοµέα της αγροδιατροφής (µεταξύ των οκτώ στρατηγικών τοµέων προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ). Ο προϋπολογισµός που επιχορηγείται πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 15.000 ευρώ και µέχρι το ύψος του κύκλου εργασιών του 2015 ή το ποσό των 200.000 ευρώ, στην περίπτωση που ο κύκλος εργασιών για τη χρονιά αυτή ήταν µεγαλύτερος των 200.000 ευρώ.

Επιδοτούνται:

  • Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος.
  • Μηχανήµατα και εξοπλισµός.
  • Άυλες δαπάνες.
  • Μισθολογικό κόστος εργαζοµένων (υφιστάµενο ή/και νέο προσωπικό µέχρι 24.000 ευρώ-12.000 ευρώ µέχρι δύο Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Η χρηµατοδότηση καλύπτει το 40% των επιλέξιµων δαπανών και προσαυξάνεται κατά 10% µέχρι το ποσοστό του 50% στην περίπτωση δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Το διάστηµα υλοποίησης των επιλέξιµων επενδύσεων ορίζεται σε 24 µήνες από την υπογραφή της σχετικής απόφασης υπαγωγής στη δράση.

Σηµειώνεται ότι, στο µεταξύ, άνοιξε το Πληροφοριακό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) η εφαρµογή για τη δήλωση των δαπανών των δικαιούχων, µε τους σχετικούς κωδικούς που έχουν δοθεί στους δικαιούχους, προκειµένου να αρχίσει η καταβολή της επιδότησης στο www.ependyseis.gr/mis/.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button