Αγροτικά

Μεσσηνία: Σε ετοιμότητα για τα πυρηνελαιουργεία. Ανησυχητικά τα δείγματα για την ποιότητα των υδάτων

Η ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών για την τήρηση των όρων λειτουργίας των πυρηνελουργείων και των ελαιουργείων αποτελεί για άλλη μία φορά ζητούμενο στον Νομό Μεσσηνίας, όπου δραστηριοποιούνται πέντε πυρηνελαιουργεία και 230 ελαιοτριβεία. Φέτος η κατάσταση είναι τεταμένη, μετά από τα ανησυχητικά αποτελέσματα μελέτης, που ανέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ίδρυμα ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ για την ποιότητα των υδάτων.

Ειδικότερα, στη μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας στο δίκτυο οµβρίων της ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά δείχνουν υπερβολικά υψηλό οργανικό φορτίο και σηµαντική ρύπανση. Οι τιµές BOD και COD είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση µε την αναμενόμενη ποιότητα των υδάτινων αποδεκτών. Σημαντική, όµως, είναι η περιεκτικότητα σε φαινόλες και λίπη-έλαια του δείγματος που έχει συλλεχθεί από το δίκτυο οβριών της ΒΙ.ΠΕ, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη αποβλήτων από επεξεργασία ελαιοκάρπου».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο Κώστας Χατζέλης, ιδιοκτήτης πυρηνελαιουργείου, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι αυτό που ενοχλεί τους περιοίκους είναι ο υδρατμός και η μυρωδιά του ελαιοπυρήνα. Η έρευνα δεν βρήκε ρύπους πάνω από τα νόμιμα όρια. Στην ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά, λόγω του προβλήματος που έχει με τον ηλεκτροφωτισμό, έχουν τη δυνατότητα όλοι όσοι θέλουν να ξεφορτωθούν κάτι να τα εναποθέτουν εκεί. Εμείς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε υγρά απόβλητα, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε κάθε τεχνολογική εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button