Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: 1.452 δισ. ευρώ οι καταθέσεις – Στα 8.273 ευρώ η κατά κεφαλήν κατάθεση

xrimata-kermata-exodikastiki-rythmisi2


Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Μεσσηνία είχε διαμορφωθεί στα 1.452 δισ. ευρώ.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα και αρκετές νησιωτικές περιοχές συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ενδεικτικό των επιπτώσεων της αρνητικής πορείας της οικονομίας από το 2010 και μετά είναι ότι το συνολικό ύψος των αποταμιεύσεων έχει μειωθεί κατά 50% από τα υψηλά του, επιστρέφοντας στο 2002!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι πέντε πολυπληθέστεροι νομοί της χώρας, δηλαδή Αττική-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αχαΐα και Λάρισα, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων, καθώς το σχετικό ποσό διαμορφώνεται στο 80,2% του συνόλου της επικράτειας. Στο Νομό Αττικής-Πειραιώς συγκεντρώνεται παραπάνω από το μισό των καταθέσεων ολόκληρης της επικράτειας, ήτοι 62,532 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι Νομοί Θεσσαλονίκης με 10,642 δισ. ευρώ, Ηρακλείου με 2,655 δισ. ευρώ, Αχαΐας με 2.285 δισ. Ευρώ. Η Μεσσηνία «φιγουράρει» στην 11η θέση μεταξύ των 52 νομών της χώρας με το συνολικό ύψος των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί στα 1.452 δισ. ευρώ.

katatheseis-ftoxeias-trapezes-pinakas1

Κατά κεφαλήν κατάθεση

Οι νομοί όπου συναντούμε τις υψηλότερες καταθέσεις ανά κάτοικο παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των αποταμιεύσεων. Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσά καταθέσεων ανά κάτοικο είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές.

katatheseis-ftoxeias-trapezes-pinakas2

Με βάσει τα παραπάνω στοιχεία η Μεσσηνία «φιγουράρει» στην 20η θέση μεταξύ των 52 νομών της χώρας, με κατάθεση 8.273 ευρώ ανά κάτοικο.

Σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας η κατά κεφαλήν αποταμίευση το 2002 ήταν 12.600 ευρώ, για να εκτοξευτεί στα 23.700 ευρώ στο τέλος του 2009. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 120,426 δισ. ευρώ, ή σε 12.100 ευρώ ανά κάτοικο. Δηλαδή, μέσα σε 8 χρόνια, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 50% !

πίνακες από toxrima.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button