ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Μην χάσετε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Οι Γαργαλιάνοι στο φωτογραφικό φακό μιας άλλης εποχής”! [εικόνες]

 

main


Εικόνες των Γαργαλιάνων στον χρόνο

Μια ξεχωριστή Έκθεση Φωτογραφίας εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Αυγούστου στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων η οποία αποτελεί διοργάνωση του δήμου Τριφυλίας.

Πρόκειται για φωτογραφίες στη βάση τους ασπρόμαυρες που ξαναζωντανεύουν σκηνές απ΄την παλιά ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων (Μαραθόπολη, Πύργος, Φλόκα) της περιόδου από το 1900 – 1980. Για όσους βρίσκονται αυτές τις ημέρες στους Γαργαλιάνους, και όχι μόνο, καλά θα κάνουν να σπεύσουν να δουν στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων την έκθεση με τίτλο «Οι ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ  στο φωτογραφικό φακό μιας άλλης εποχής» από το φωτογραφικό αρχείο του κ. Αθανασίου  Ι. Τερζάκη. Θα αναγνωρίσετε πρόσωπα  και εικόνες στην έκθεση ιστορικής διαδρομής των Γαργαλιάνων.

Εικόνες των Γαργαλιάνων, με την πλατεία στις αρχές του 20ου αιώνα, τους δρόμους, τις παλιές γειτονιές, την παλιά αγορά, αλλά και των ανθρώπων της που αποτύπωσαν τις θεατές και αθέατες στιγμές τους πάνω σε ασπρόμαυρο φόντο πλημμύρισαν την βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων. Μέσα από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η έκθεση ιχνηλατεί τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον φακό των φωτογράφων της εποχής, με απώτερο στόχο την καταγραφή, αποτύπωση και αξιοποίηση της συλλογικής μνήμης της πόλης των Γαργαλιάνων, όπου στο πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές.

Μιλώντας στο gargalianoionline o οδοντίατρος Αθανάσιος Τερζάκης  μας είπε πως με την φωτογραφία ασχολείται από το 1964, ενώ το φωτογραφικό του αρχείο πλησιάζει τις 1000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες! Οι φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του αποτυπώνουν κτίρια της πόλης των Γαργαλιάνων αλλά και πρόσωπο τα οποία έχουν αφήσει ανεξίτηλη την ιστορία τους στην πόλη των Γαργαλιανων. Ο κ. Τερζάκης στάθηκε σε ορισμένα από τα «χαμένα» κτίρια της πόλης, όπως στα ερείπια των οικημάτων της οικογένειας των Αγαπηνών, από οπού προήλθε ο καπετάν Άγρας και δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από το κτίριο αυτό καθώς κατεδαφίστηκε την Κυριακή των βαΐων του 1984. Ένα άλλο κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, και πρόκειται για το παλιότερο σωζόμενο κτίριο μετρά την Παναγιά των Γαργαλιάνων ήταν ο Πύργος του Μουλά. Ένα ακόμη εμβληματικό κτίριο το οποίο κατεδαφίστηκε την δεκαετία του 1980 ήταν η Αγορά των Γαργαλιάνων. Άλλα κτίρια είναι κάποια νεοκλασικά, όπως η οικία του Κων/νου Αλεξοπούλου, εκεί που ακριβώς τώρα είναι το ταχυδρομείο Γαργαλιανων. Διπλά ήταν ένα κτίριο το οποίο ήταν ξενοδοχείο, έπειτα έγινε εφορία, ενώ το Σεπτέμβρη του 1944 ήταν νοσοκομείο και στο τέλος ήταν φροντιστήριο, ενώ έπειτα κατεδαφίστηκε.

Στην έκθεση διακρίνονται και σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης των Γαργαλιάνων, όπως ο γιατρός Νείλος Σαραντόπουλος, ο συμβολαιογράφος Λεωνίδας Δεληγιάννης, η οδοντίατρος Ευγενία Κοκοράκη Δεληγιάννη (μια από τις πρώτες οδοντιάτρους στην Ελλάδα), ο Λαογράφος – Λογοτέχνης Σωτήρης Λυριτζής κ.α.

Τέλος, ο κ. Τερζάκης προέτρεψε όλους όσους έχουν κάποιο αρχείο ή μια συλλογή να τα δώσουν στους αρμόδιους προκειμένου να γίνουν κτήμα του λαού, γιατί μόνο έτσι έχει αξία μια συλλογή.

 

Σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου η φωτογραφική έκθεση θα λειτουργήσει από ώρα 07.00 έως 10.00 το βράδυ.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

*Είναι πιθανό η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση να διαρκέσει περισσότερες από δύο ημέρες, οπότε σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα λειτουργίας.

Δείτε εικόνες:

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. οι φωτογραφίες της παλιάς αγοράς πονάνε το μυαλό μου… Ένα υπέροχο κτήριο που το κατεδάφισαν γιατί εδώ και χρόνια έχουμε το προνόμιο αυτό τον τόπο να τον διοικούν άνθρωποι με ανεπτυγμένο γούστο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button