Ελλάδα

Μια δίκη αλλιώτικη: Η δίκη του 1957 που έγινε κάτι σπάνιο μέσα στην αίθουσα

Τον Ιούνιο του 1957 ο 22χρονος δεκανέας Σ.Δ. κάθισε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου κατηγορούμενος για την αποπλάνηση της 15χρονης Μ.Β. Η ιστορία τους είχε ξεκινήσει περίπου έναν χρόνο νωρίτερα όταν ο νεαρός άνδρας άρχισε να φλερτάρει το κορίτσι στο χωριό τους, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αριδαία.

Ήταν γείτονες και γνώριζαν πολύ καλά ο ένας τον άλλον. Χρειάστηκαν λίγες μόνο εβδομάδες για να υποκύψει η μικρή στη γοητεία του γείτονά της και τις υποσχέσεις του για γάμο. Η σχέση τους προχώρησε γρήγορα και όταν αυτό έγινε γνωστό στο περιβάλλον τους, ο πατέρας της Μ. μίλησε στον 22χρονο και του ζήτησε να την αποκαταστήσει. Ο Σ.Δ. χωρίς δεύτερη σκέψη αρνήθηκε και αμέσως μετά έφυγε από το χωριό για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Η οικογένεια της 15χρονης επέλεξε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό κάνοντας μήνυση στο 22χρονο για αποπλάνηση ανηλίκου. Έτσι, ο νεαρός δεκανέας βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την βαρύτατη κατηγορία.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει αν δέχεται να παντρευτεί την 15χρονη. Ήταν κάτι που εκείνη την εποχή θεωρούνταν συνηθισμένο καθώς, σε πολλές περιπτώσεις αποπλάνησης, οι δράστες έλεγαν «ναι» στο γάμο προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις. Όσο για τα κορίτσια συναινούσαν ώστε να αποφύγουν την διαπόμπευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό που θα βίωναν σε διαφορετική περίπτωση.

Έτσι, ο 22χρονος κατηγορούμενος απάντησε στον πρόεδρο του δικαστηρίου πως συναινεί στο γάμο με τη 15χρονη. Το κορίτσι, όμως, έκανε την έκπληξη λέγοντας στο δικαστήριο πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη σχέση της με τον κατηγορούμενο και ότι δε δέχεται να τον παντρευτεί.

Η άρνηση της 15χρονης άνοιξε έναν διάλογο μεταξύ του εισαγγελέα της έδρας, των συνηγόρων και των ενόρκων οι οποίοι επιχείρησαν να πείσουν το κορίτσι να αλλάξει γνώμη. Η 15χρονη, μετά από αρκετή ώρα μεταπείστηκε λέγοντας πως συμφωνεί να τον παντρευτεί. Αποτέλεσμα ήταν το ζευγάρι να δηλώσει ερωτευμένο ενώπιον του δικαστηρίου και αποφασισμένο να προχωρήσει στο γάμο. Το δικαστήριο διέκοψε και το ζευγάρι φεύγοντας από το δικαστικό μέγαρο πήγε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να εκδώσει τις άδειες γάμου.

Μαζί τους και οι συγγενείς τους που βρέθηκαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Στην Μητρόπολη βρισκόταν ένας γνωστός τους ιερέας, από την Τούμπα, ο οποίος μετά την έκδοση της άδειας προσφέρθηκε να τελέσει το γάμο-εξπρές. Συγγενείς και φίλοι έτρεξαν στο κοντινότερο κατάστημα με είδη γάμου και αγόρασαν στέφανα, λαμπάδες και μπομπονιέρες. Τελικά, λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η 15χρονη πέρασε το κατώφλι μιας κοντινής εκκλησίας φορώντας το εμπριμέ φόρεμα με τον οποίο είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο και ο νεαρός τη στολή του. Ο γάμος έγινε με κουμπάρο τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου και καλεσμένους του μάρτυρες κατηγορητηρίου και υπεράσπισης.

Νωρίς το απόγευμα, ο 22χρονος και η 15χρονη επέστρεψαν στο δικαστήριο καθώς η υπόθεση δεν είχε κλείσει δικαστικά για τον δεκανέα. Μάλιστα, στο δικαστήριο στήθηκε ένα ιδιότυπο σκηνικό καθώς στα έδρανα της υπεράσπισης τη θέση των δικογραφιών πήραν τα στέφανα, οι λαμπάδες και οι μπομπονιέρες.

Όταν το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα ο πατέρας της 15χρονης δήλωσε πως δεν επιθυμεί την δίωξη του κατηγορούμενου καθώς πλέον, όπως είπε, είναι μέλος της οικογένειάς του αφού παντρεύτηκε την κόρη του. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τον 22χρονο να απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία και τη 15χρονη να μοιράζει μπομπονιέρες στους παράγοντες της δίκης και το ακροατήριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button