Αγροτικά

Νέες διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων

Με τροποποιητική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων, μεταξύ άλλων ως προς τα επιλέξιμα βοσκοτόπια (τα οποία διευρύνονται), το πρασίνισμα αλλά και αποφασίζεται αύξηση έως το 50% της αξίας των δικαιωμάτων που κατέχουν οι νεαροί αγρότες.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται:

Ως «μόνιμος βοσκότοπος» νοείται η γη που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών με φυσικό τρόπο (αυτοφυή) ή με καλλιέργεια (σπαρμένα) και δεν έχει περιληφθεί στην αμειψισπορά επί πέντε έτη ή περισσότερο καθώς και που δεν έχει οργωθεί επί πέντε έτη ή περισσότερο.
Μπορεί να περιλαμβάνει άλλα είδη, όπως θάμνους και/ή δένδρα που προσφέρονται για βοσκή και άλλα είδη όπως θάμνοι και/ή δέντρα που παράγουν ζωοτροφές, υπό τον όρο ότι επικρατούν τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά.

Επίσης μόνιμος βοσκότοπος θεωρείται:

i. γη που προσφέρεται για βοσκή και εντάσσεται σε καθιερωμένες τοπικές πρακτικές όπου τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά δεν επικρατούν
παραδοσιακά στις εκτάσεις βοσκής, και
ii. γη που προσφέρεται για βοσκή όπου τα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά δεν επικρατούν στις εκτάσεις βοσκής ή απουσιάζουν από αυτές.

Tα αγρωστώδη και λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά θεωρείται ότι επικρατούν εφόσον καλύπτουν άνω του 50 % της επιλέξιμης έκτασης σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Καθιερωμένες τοπικές πρακτικές είναι:

α) πρακτικές παραδοσιακού χαρακτήρα που εφαρμόζονται συνήθως και/ή
β) πρακτικές που είναι σημαντικές για τη διατήρηση των οικοτόπων που απαριθμούνται στο παράρτημα I της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου και βιοτόπων και ενδιαιτημάτων που καλύπτονται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου».

Η παράγραφος 3 του άρθρου 3, αντικαθίσταται ως εξής:

Γεωργοί, οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρω, θεωρούνται ενεργοί γεωργοί, εφόσον αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ειδικά για το 2015, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2014, που δικαιούνταν ο γεωργός σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 73/2009, προ των μειώσεων και των εξαιρέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 21 και 23 του ως άνω κανονισμού. Για κάθε επόμενο έτος «ν» λαμβάνεται υπόψιν το προηγούμενο έτος αιτήσεων «ν-1».

Το άρθρο 20, αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο γεωργός, μετά από υποβολή ένστασης, αίτησης θεραπείας, απλής ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου μέσου ή βοηθήματος, δικαιώθηκε με οριστική απόφαση αρμόδιας διοικητικής αρχής ή αρμόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, τότε οι μεταβολές αυτές λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των δικαι-
ωμάτων βασικής ενίσχυσης έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης που έπεται της ημερομηνίας έκδοσης της οριστικής απόφασης»
.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 27, αντικαθίσταται ως εξής:

Με την επιφύλαξη του αριθμού των καλλιεργειών που απαιτούνται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2, τα ανώτατα όρια που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στις εκμεταλλεύσεις όπου αγρωστώδη ή λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά ή γη υπό αγρανάπαυση ή καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας καλύπτουν άνω του 75 % της αρόσιμης γης.

Στις περιπτώσεις αυτές, η κύρια καλλιέργεια στην υπόλοιπη αρόσιμη έκταση δεν καλύπτει άνω του 75% της υπόλοιπης αυτής αρόσιμης γης, εκτός εάν η υπόλοιπη αυτή έκταση καλύπτεται από αγρωστώδη ή λοιπά ποώδη κτηνοτροφικά φυτά ή γη υπό αγρανάπαυση.

Επιπλέον, οι παράγραφοι 1 και 2 δεν εφαρμόζονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις:

i. όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της αρόσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών, χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση ή υπόκειται σε συνδυασμό των εν λόγω χρήσεων.

ii. όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών ή καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας ή υπόκειται σε συνδυασμό των εν λόγω χρήσεων.

iii. όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 50 % των δεδηλωμένων εκτάσεων αρόσιμης γης δεν δηλώθηκε από τον γεωργό στην αίτηση ενίσχυσης του προηγούμενου έτους και εφόσον, βάσει των γεωχωρικών στοιχείων των αιτήσεων ενίσχυσης, προκύπτει ότι όλη η αρόσιμη γη καλλιεργείται με διαφορετική καλλιέργεια από εκείνη του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.».

Το άρθρο 29, αντικαθίσταται ως εξής:

Ύπαρξη περιοχής οικολογικής εστίασης στη γεωργική έκταση

1. Όταν η αρόσιμη γη μιας εκμετάλλευσης καλύπτει περισσότερα από 15 εκτάρια, οι γεωργοί διασφαλίζουν ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2015, μια έκταση αντιστοιχούσα τουλάχιστον στο 5 % της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης που δήλωσε ο γεωργός αποτελεί περιοχή οικολογικής εστίασης.

Περιοχές οικολογικής εστίασης ορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α. Γη υπό αγρανάπαυση, με συντελεστή στάθμισης
β. Χαρακτηριστικά τοπίου στα οποία περιλαμβάνονται:

i. Οι δενδροστοιχίες υπό την προϋπόθεση ότι η διάμετρος των κομών των δένδρων υπερβαίνει το ένα μέτρο και η μεταξύ των κομών απόσταση δεν υπερβαίνει τα πέντε μέτρα. Το στοιχείο αυτό υπολογίζεται ως έκταση με συντελεστή μετατροπής 5 και στάθμισης 2,

ii. Οι συστάδες δένδρων με αλληλεπικαλυπτόμενες κόμες και οι θαμνώνες, με μέγιστη αποδεκτή έκταση τα 0,3 εκτάρια και συντελεστή στάθμισης 1,5.

iii. Τάφροι, περιλαμβανομένων ανοικτών υδάτινων ρευμάτων για σκοπούς άρδευσης ή αποστράγγισης, εξαιρουμένων των καναλιών που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα. Ο συντελεστής μετατροπής είναι 5 και στάθμισης 2.

iv. Οι ζώνες ανάσχεσης κατά μήκος των υδατορεμάτων και λοιπών υδάτινων όγκων, που συνίστανται σε ακαλλιέργητο περιθώριο ενός μέτρου σύμφωνα με το πρότυπο της Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης της Πολλαπλής Συμμόρφωσης για τα ύδατα. Ο συντελεστής μετατροπής είναι 6 και στάθμισης 1,5.

γ. Εκτάσεις με καλλιέργεια που έχει ικανότητες δέσμευσης του αζώτου (ψυχανθή), με συντελεστή στάθμισης 1, όπου περιλαμβάνονται φυτά των ακόλουθων γενών και ειδών:

i. Medicago sativa (Μηδική)
ii. Phaseolus spp. (Φασόλια)
iii. Vigna spp. (Μαυρομάτικα κ.α.)
iv. Lotus corniculatus (Λωτός)
v. Cicer spp. (Ρεβύθια)
vi. Trifolium spp. (Τριφύλλια)
vii. Vicia faba (Βρώσιμα κουκιά)
viii. Lens culinaris (Φακές)
ix. Lupinus spp. (Λούπινα)
x. Pisum spp. (Μπιζέλια)
xi. Vicia spp. (Βίκος κ.α.)

Η ύπαρξη περιοχής οικολογικής εστίασης στην αρόσιμη έκταση της εκμετάλλευσης δεν απαιτείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

i. όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της αρόσιμης γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, ως γη υπό αγρανάπαυση, καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών ή υπόκειται σε συνδυασμό των χρήσεων αυτών.

ii. όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών ή καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας ή υπόκειται σε συνδυασμό των χρήσεων αυτών.»
Σε γη υπό αγρανάπαυση και εκτάσεις με καλλιέργεια ψυχανθών που δηλώνονται ως Περιοχές Οικολογικής Εστίασης, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής:

 Η ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας χορηγείται ετησίως κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης από το γεωργό, για περίοδο πέντε ετών, αρχής γενομένης από την πρώτη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω υποβολή πραγματοποιείται εντός πέντε ετών από τη σύσταση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 31 της παρούσας.

Το εν λόγω χρονικό διάστημα των πέντε ετών εφαρμόζεται επίσης για τους γεωργούς που λαμβάνουν ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας όσον αφορά απαιτήσεις πριν από το έτος υποβολής αιτήσεων 2018.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 30, αντικαθίσταται ως εξής:
Σε εφαρμογή του άρθρου 50.6.α του Κανονισμού όπως τροποποιήθηκε με τον Καν (ΕΕ) 2017/2393, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται κάθε χρόνο, με τον πολλαπλασιασμό των ενεργοποιηθέντων δικαιωμάτων με συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό μεταξύ 25% και 50% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατέχει ή μισθώνει ο γεωργός.

Ο εν λόγω συντελεστής ετησίως καθορίζεται από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Η παράγραφος 2 στοιχείο β) του άρθρου 31 , αντικαθίσταται ως εξής:

Τουλάχιστον ένα από τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο κεφάλαιο ή στη διαχείριση του νομικού προσώπου είναι νέος γεωργός, σύμφωνα με την παράγραφο 1 και κάθε ένα από τα φυσικά πρόσωπα που είναι νέος γεωργός, είναι σε θέση να ασκεί αποτελεσματικό και μακροχρόνιο έλεγχο για κάθε έτος για το οποίο το νομικό πρόσωπο υποβάλλει αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο του
καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας, είτε αποκλειστικά είτε από κοινού με άλλους γεωργούς.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 , αντικαθίσταται ως εξής:

Η ενιαία αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. από τον ίδιο το γεωργό ή μέσω ενός κέντρου υποδοχής αίτησης της επιλογής του, που έχειπιστοποιηθεί για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η έδρα της αγροτικής του εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση, τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζονται στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ακολουθείται διαδικασία ταυτοποίησης των γεωργών μέσω προσωπικών κωδικών της εφαρμογής TAXISnet.».

Το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 39, αντικαθίσταται ως εξής:

«τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκτασή τους εκπεφρασμένη σε εκτάρια με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων, τη θέση τους και, εφόσον απαιτείται, περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση των αγροτεμαχίων. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας εντοπίζεται χωρικά η θέση του αγροτεμαχίου και αναγράφεται το αντίστοιχο ποσοστό νόμιμης κατοχής για κάθε αιτούντα. Στις μισθωμένες εκτάσεις τηρούνται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα (ΑΚ).»

Η παράγραφος 3 του άρθρου 39, αντικαθίσταται ως εξής:

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσή τους όπως αποτυπώνεται στην δήλωση Ε9 και να προσδιορίζουν με σαφή τρόπο την κταση και την ταυτότητα κάθε αγροτεμαχίου και, κατά ερίπτωση, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις ικολογικής μέριμνας, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επίσης να διευκρινίζουν τη χρήση των αγροτεμαχίων που δηλώνονται.».

Η παράγραφος 6Δ του άρθρου 40, αντικαθίσταται ως εξής:

Για τις αρόσιμες εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση σύμφωνα με την παρ. 4.β του άρθρου 2, η εφαρμογή μίας άροσης ανά έτος.

Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο και αποκλειστικά και μόνο για αγροτεμάχια με κλίση έως 8%, που διατηρούνται σε αγρανάπαυση λόγω συμμετοχής στη Δράση 10.01.04 («Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»), η κοπή και απομάκρυνση της ξυλώδους βλάστησης, καθώς και η κοπή της ποώδους βλάστησης, ώστε να μην υπερβαίνει το ύψος των 50 εκατοστών».

Προστίθεται παράγραφος 5 στο άρθρο 41 ως εξής:

Δεδομένου ότι το ολοκληρωμένο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας των χωρικών δεδομένων των δηλούμενων εκτάσεων (γεωχωρική αίτηση), έχει θεσπιστεί σύστημα προκαταρκτικών ελέγχων διασταύρωσης («προκαταρκτικοί έλεγχοι») το οποίο περιλαμβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους:

  • των δηλούμενων δικαιωμάτων ενίσχυσης και των δηλούμενων αγροτεμαχίων
  • των δικαιωμάτων ενίσχυσης ώστε να επαληθεύεται η ύπαρξή τους και η επιλεξιμότητά τους για ενίσχυση
  • μεταξύ των ψηφιοποιημένων εκτάσεων των αγροτεμαχίων που δηλώνονται στην ενιαία αίτηση γεωχωρικά ώστε να επαληθεύεται η επιλεξιμότητα των εκτάσεων.
  • και να αποφεύγεται η διπλή υποβολή αιτήσεων για την ίδια έκταση
  • μέσω του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής ζώων (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής), ώστε να επαληθεύεται η επιλεξιμότητα για ενίσχυση.

Τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών ελέγχων κοινοποιούνται στους δικαιούχους εντός 26 ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης και οι τροποποιήσεις κοινοποιούνται στην αρμόδια αρχή το αργότερο 35 ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 προστίθεται το παρακάτω εδάφιο ως εξής:

«Δεν επιτρέπονται οι ανακλήσεις αιτήσεων πληρωμής εν όλω ή εν μέρει, αν διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω ανακλήσεις δημιουργούν τεχνητά προϋποθέσεις για την
απόκτηση πλεονεκτημάτων που προβλέπονται δυνάμει της τομεακής γεωργικής νομοθεσίας, αντίθετα με τους σκοπούς της νομοθεσίας αυτής.».

Δείτε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button