Οικονομία

Νίκη του Νότου στο Eurogroup

centeno


Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Σεντένο, που στο παρελθόν είχε στηρίξει την Ελλάδα, εξελέγη πρόεδρος του συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ


 Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά τις μυστικές ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 6, περίπου, το απόγευμα. Ο 50χρονος Μάριο Σεντένο εξελέγη ανάμεσα σε τρεις ακόμη υπουργούς, που κατέθεσαν την  υποψηφιότητά τους για τη θέση του απερχόμενου, Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έμεινε για 5 χρόνια στο «τιμόνι» του Συμβουλίου. Ο νέος πρόεδρος εξελέγη για θητεία δυόμιση ετών.

Αν και ο Σεντένο ήταν το απόλυτο φαβορί, το πώς ψήφισαν οι υπουργοί δεν έχει γίνει ακριβώς γνωστό. Πρώτη αποχώρησε από την ψηφοφορία η Ντάνα Οζόλα η 36χρονη Λετονή υπουργός Οικονομικών, δεύτερος ο Πήτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβακία. Στην τελική ψηφοφορία, ο Σεντένο είχε ως μοναδικό αντίπαλο τον Γκραμένια από το Λουξεμβούργο και τελικά αναδείχθηκε νικητής.

Προϋπήρχε η άτυπη συμφωνία, πως ο επόμενος πρόεδρος του Ευrogroup θα έπρεπε να προέρχεται από τους Σοσιαλιστές, καθώς από στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανήκουν και οι τρεις πρόεδροι των βασικών ευρωπαϊκών θεσμών. Κάπως έτσι, πολλοί υπουργοί δεν κατέθεσαν καν υποψηφιότητα.

Ο Μάριο Σεντένο είναι απόφοιτος Οικονομικών του πανεπιστημίου Harvard. Ο ίδιος βοήθησε την οικονομία της Πορτογαλίας να μειώσει το έλλειμμά της και να αναβαθμίσει τα ομόλογά της στην κατάταξη του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors.

Οι επιδόσεις του Σεντένο είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως… «Ρονάλντο» του Eurogroup από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή. Ισως γι’ αυτό κέρδισε και την υποστήριξη της Γερμανίας στο χθεσινό Eurogroup.

Ο 50χρονος Πορτογάλος έχει στο παρελθόν στηρίξει την Ελλάδα και γενικά είναι πιο φιλικά διακείμενος στη χώρα μας –ειδικά σε σύγκριση με τον συνυποψήφιο του, Σλοβάκο Π. Κάζιμιρ. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο Eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο» είχε δηλώσει μετά το Eurogroup του Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προφανώς και γι’ αυτό η Ελλάδα τον στήριξε κατά τις ψηφοφορίες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητά του Μάριο Σεντένο, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία. «Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Φωτογραφία:AP Photo/Armando Franca news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button