Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Ξεχωριστή συναυλία βυζαντινών ύμνων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

13621643_1578389109124508_975182379_o


Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας για την Βυζαντινή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή  8 Ιουλίου και ώρα 9.00 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για πρώτη φορά ανοίγει της πύλες του και μας υποδέχεται με μια ξεχωριστή συναυλία βυζαντινών ύμνων και παραδοσιακών τραγουδιών της 25μελούς Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών υπό την Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Τα τραγούδια θα συνοδεύουν παραδοσιακά βυζαντινά όργανα του 5μελούς οργανικού σχήματος «Κανών» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το παρών έδωσαν στη συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Κατσίβελας και ο πρόεδρος της της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τριφυλίας, κ. Κατσούλας.

Μιλώντας για την συναυλία ο κ. Κατσούλας ανέφερε τα εξής: “Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου από οικογενειακή παράδοση ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική και είναι κάτοχος Διπλώματος, με σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Ιδρυτής και χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Αθηνών καθώς και συνιδρυτής και χοράρχης επί σειρά ετών της πολυμελούς χορωδίας Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Βοιωτίας, έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελληνική, Ιταλική, Κυπριακή, Πολωνική και Καναδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αποτελείται κυρίως από τους καθηγητές των παραδοσιακών οργάνων της Σχολής. Η ορχήστρα «Κανών» γεννήθηκε ταυτόχρονα με τη σχολή παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Γεώργιος Δεμελής, με σπουδές στην Θεολογία, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο του Βόλου. Μεθυστικό κλαρίνο συνοδεία των μουσικών από το σαντούρι, το κανονάκι, τα λαούτα και τα κρουστά θα μας ταξιδέψουν την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 9 «από το Μοριά στη Πόλη» στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη. Ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι. Θα χαρούμε να είστε όλοι εκεί”.

Ο κ. Κατσίβελας χαρακτήρησε σαν το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στο 2016 ότι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους θα παραδοθεί και επίσημα στη λειτουργία και τη χρήση των πιστών και της Εκκλησίας μας και είναι ένα μνημείο που είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία της Τριφυλίας, των κατοίκων και όλου του Ελληνικού χώρου. Στη συνέχεια τόνισε τα εξής: “Κατά συνέπεια, αυτό το μεγάλο γεγονός, ο δήμος Τριφυλίας έχει αποφασίσει να το υποστηρίξει με όλες τις δυνάμεις του εκφράζοντας την επιθυμία και την προσδοκία και το δεσμό που έχει αναπτύξει η κοινωνία μας με αυτό το πολύ μεγάλο πολιτιστικό μνημείο που υπάρχει στο δήμο Τριφυλίας! Έτσι, ενόψει των θυρανοιξίων, που θα γίνουν επίσημα στις 14 Ιουλίου με την ευθύνη της Αρχαιολογίας και επιστατούντος του Μητροπολίτου Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομου, θα έχουμε την επίσημη παράδοση στους πιστούς του ιερού μνημείου. Όμως ο δήμος Τριφυλίας και η κοινωνία, ένα πολύ μεγάλο γεγονός δε θα μπορούσε να μην το επενδύσει μ’ ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο διοργανώνει ο δήμος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και πσιτεύουμε θα είναι το καλύτερο εισαγωγικό σημείο για να μπούμε στο εορταστικό κλίμα. Αυτός ο ναός είναι ένα σύμβολο του Βυζαντίου στο χώρο μας, θεωρείται και είναι το μεγαλύτερο βυζαντινό μνημείο στην Πελοπόννησο, η συνείδηση του κόσμου το έχει καταγράψει με τη λαική παράδοση και ρήση “Αγιά Σωτήρα στο Μοριά, Αγιά Σοφιά στην Πόλη”…”

Τέλος, ο δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά που σαν υπουργός πολιτισμού, όταν ήταν, έκανε ενέργειες για το έργο, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Πέτρο Τατούλη, το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button