Γκρεμίστηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων από την απόφαση του Ντράγκι

 

9db54a07791902eda67f680d85bdcd0e_XL


Στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το εργαλείο της ποσοτικής χαλάρωσης, το QE λειτούργησε με την λογική του «σοκ και δέους», δεδομένου ότι, όπως αναφέρει ο Economist, οι συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές αγορές δεν ήταν εξοικειωμένες με το νέο μέτρο, όταν εισήχθη στις δύο χώρες.

Αντίθετα, οι αγορές στην περίπτωση της ΕΚΤ, περίμεναν εδώ και καιρό να αποφασίσει το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης, πράγμα που έχει ήδη οδηγήσει σε αξιοσημείωτο ράλι τις αγορές κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα στις προβληματικές χώρες της νότιας Ευρώπης.

Στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 3,5%, από το 6,2 % στο 2,7 %, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, αν και λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, υποχώρησε 40 μονάδες βάσης, μόλις ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μάρι Ντράγκι ανακοίνωσε ότι και τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να συμπεριληφθούν στο QE από τον Ιουλίου.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που την τελευταία εβδομάδα είχε σημειώνει άνοδο 10%, για πρώτη φορά από το 2013 υποχώρησε στο 8,99% (στις 6:23 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Η απόδοσης είχε φτάσει το 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσει η συζήτηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των πεπραγμένων της ελληνικής κυβέρνησης από την τρόικα, διαπραγμάτευση που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.