Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Συμφωνία με τους εταίρους το ταχύτερο

 

vouli-eksw-708_0


 

Αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό, ζητεί από τη νέα κυβέρνηση το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία έκθεση για τα πεπραγμένη Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014.

Σημειώνει, άλλωστε, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες της χώρας για τους επόμενους μήνες.

«Οι αποφάσεις της νέας κυβέρνησης πρέπει να ληφθούν ταχύτατα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που προκάλεσε η προκήρυξη εκλογών, η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και η απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να προσφύγει στις αγορές τον Οκτώβριο 2014, χωρίς μια τέτοια συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «το πλαίσιο, ιδίως ως προς το “μνημόνιο” επιδέχεται αλλαγές, κυρίως για μία διόρθωση κοινωνικών αδικιών, ενδυνάμωση του δικτύου προστασίας των φτωχών, την αποδιάρθρωση του άτυπου και τυπικού θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους “έχοντες και κατέχοντες” και κάνει δυνατή μεγάλης έκτασης προσοδοθηρική συμπεριφορά.

Πρέπει να αποκατασταθεί η αίσθηση μίας δίκαιης κατανομής του βάρους και της μετάβασης σε ένα νέο, εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης».
Οι συντάκτες της έκθεσης, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας:

«Ούτε το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ούτε τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας αφήνουν περιθώρια για επιστροφή στο παρελθόν».
Αντίθετα, υποστηρίζουν πως μόνη κατεύθυνση για να βελτιωθούν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι η ρήξη με το προ κρίσης προσοδοθηρικό υπόδειγμα ανάπτυξης.

«Το μείζον είναι η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση με δανεικά», αναφέρεται.

Υπογραμμίζουν ακόμα την ανάγκη να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να σχεδιαστεί ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση, «θα διευκόλυνε τη συνεννόηση αν το ζήτημα του χρέους από την ελληνική πλευρά εντασσόταν ως μέρος μίας συνολικής δέσμης θεμάτων διαπραγμάτευσης, γεγονός που θα ενδυνάμωνε την ευνοϊκή δυναμική που διακρίνεται», τονίζοντας πάντως πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 7 δις ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, προεξοφλεί ότι θα προκύψει μετά τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους, σημειώνοντας:

«Φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι σχετικές χρηματοδοτικές δαπάνες χωρίς μία συνολική συμφωνία με τους εταίρους»…