Ηχηρό μήνυμα δανειστών: Μην κάνετε ξανά «μπλόφα» με την πληρωμή του Ιουνίου στο ΔΝΤ

 

tsipras-dnt-708


Μια αυστηρή προειδοποίηση φαίνεται πως στέλνουν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση με στόχο να μη συμβούν τα όσα έγιναν τον Μάιο, όταν η Αθήνα απείλησε να μην πληρώσει τη δόση προς του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.gr, η εμπλοκή με το ΔΝΤ σκληραίνει πολύ τη στάση των δανειστών, ενώ, εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα θα επαναλάβει την απειλή για μη πληρωμή της δόσης του Ιούνιου.

Πηγή από την Ευρώπη ανέφερε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα ότι τον Μάιο η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία».

«Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε η λύση του ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση των 720 εκατομμυρίων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν έδινε το πράσινο φως για να πληρωθεί η δόση». Η εντολή για την πληρωμή δόθηκε το απόγευμα της 11ης Μαϊου και ενώ συνεδρίαζε το Eurogroup στις Βρυξέλλες που όμως είχε πρώτα διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να εγκρίνει τα ελληνικά αιτήματα.

Δεν μπορεί να περάσει ξανά η μπλόφα 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν η Αθήνα επιλέξει να μπλοφάρει ξανά ίσως οι δανειστές να μην κάνουν πίσω αυτή τη φορά και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ σε Τσίπρα

Σύμφωνα με το euro2day γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Ολάντ, Μέρκελ ήταν σε αυστηρούς τόνους με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο να ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για να βρεθεί λύση, ενώ απέρριψαν το αίτημα για μη εμπλοκή του ΔΝΤ στη συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι εντός της Κομισιόν και της ΕΚΤ εκφράζουν φόβους ότι οι πιέσεις του ΔΝΤ, κυρίως για εργασιακά και ασφαλιστικό ίσως ωθήσουν την ελληνική πλευρά να απειλήσει εκ νέου με στάση πληρωμών.

Τι συνέβη στο EuroWorking Group 

To ΕuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες, διαπίστωσε ανακολουθία μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group μεταξύ των δύο πλευρών και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά. Το Brussels Group έχει ήδη δώσει τις προτάσεις του στην Ελληνικές αρχές τις οποίες ξεκαθάρισε μια προς μια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στη συνέντευξη του.

Οταν όμως φθάνουν στο EWG, κατά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της ΕΕ, οι ελληνικές προτάσεις είναι «αλλού για αλλού» με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση.

Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει κατανόηση από τους έλληνες διαπραγματευτές του Brussels Group για το τι πρέπει να γίνει, οι ελληνικές προτάσεις που τελικά κατατίθενται δεν ανταποκρίνονται σε αυτή την «κατανόηση».

Παράγοντες του EWG «δείχνουν» την Αθήνα και συγκεκριμένα τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος στέλνει προτάσεις που κάνουν ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς να αναρωτιούνται «πού τις βρίσκει» αφού όπως λένε κάποιες είναι τόσο θεωρητικές που ίσως χρειάζεται και 10 χρόνια να εφαρμοστούν στη χώρα μας.

Πάντως η τροπή που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις, το εάν θα υπάρξει επί της αρχής πολιτική απόφαση για να μην χαθούν οι εκκρεμείς δόσεις της ΕΕ και του ΤΧΣ και το εάν θα κάνει λίγο πίσω το ΔΝΤ, θα αρχίσει να διαφαίνεται από τη Δευτέρα και μετά την τριμερή συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο οι Μέρκελ Ολάντ και Γιούνκερ.

Η επιστολή Τσίπρα τον Μάιο

Το Euro2day, μάλιστα, αποκαλύπτει την επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές στις 11 Μάη, όταν η Ελλάδα προειδοποίησε ότι δεν θα πληρώσει τη δόση της επόμενης ημέρας.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω το πρώτο σημείο (α) και να ξεκαθαρίσω ότι συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την Ελλάδα ώστε να εκπληρώσει την ερχόμενη πληρωμή των 720 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου χωρίς καθυστέρηση. Εάν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, θα είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να αναβάλουμε την πληρωμή αυτή μέχρι του χρονικού σημείου, όπου θα βρούμε επαρκείς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας».
Το αίτημα (α), σύμφωνα με τον Τσίπρα, ήταν να «αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της έκδοσης κρατικών έντοκων γραμματίων ή/και η επαναφορά του προηγούμενου waver και η εξασφάλιση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ».
Ακολούθως κατέγραφε και άλλα αιτήματα: «το Eurogroup να παράσχει συγκεκριμένους όρους, η εκπλήρωση των οποίων θα έκανε δυνατή την τελική εκταμίευση των 7,32 δισ. ευρώ, την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την επιστροφή των 1,9 δισ. των κερδών που σχετίζονται με τα ομόλογα που παρακρατούνται από την ΕΚΤ και τα αντίστοιχα 550 εκατ. ευρώ που παρακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και την επιστροφή των 1,185 δισ. ευρώ που ανήκουν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με το ΤΧΣ».
Yψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, ανέφεραν στο euro2day ότι ο μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας της 11ης Μαίου, και ενώ τα χρήματα βρέθηκαν, ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε το ΔΝΤ, καθώς είχε ενημερωθεί ότι το Eurogroup δεν θα έκανε δεκτά τα ελληνικά αιτήματα.
Η πληρωμή έγινε μετά από πιέσεις προς τον κ. Τσίπρα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου με την ηγεσία της ΕΚΤ και της Κομισιόν, ότι μια τέτοια κίνηση που θα έφερνε ένα default, πιθανότατα να ενεργοποιούσε τον ΕΣΜ (θα είχε τη δυνατότητα να κάνει απαιτητό το σύνολο των δανείων που έδωσε) αλλά και την ΕΚΤ που θα μπορούσε να αυξήσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε κίνηση καλής θέλησης προς τους δανειστές αλλά και το Eurogroup εκείνης της μέρας, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή να γίνει η πληρωμή. Υπενθυμίζουμε ότι τότε ο κ. Σόιμπλε έκανε μια περίεργη δήλωση περί «ξαφνικής χρεωκοπίας της Ελλάδος».

Ενα απόσπασμα από την επιστολή

Πηγή: Euro2day.gr