Οι Αμερικανοί φοβούνται νέα Lehman με την Ελλάδα

 

Japan Lehman Brothers


Οι Αμερικανοί είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις κινήσεις τους μετά την εμπειρία της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας το 2008 προκάλεσε ένα παγκόσμιο ντόμινο, από το οποίο ο πλανήτης δεν έχει ουσιαστικά «αναρρώσει» ακόμη. Έτσι, δεν επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί και, πολύ περισσότερο, να εξέρχεται της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, «οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα αρκετά ισχυρή και σταθετή ώστε να αντέξει ένα σεισμό αυτού του μεγέθους». Για τον λόγο αυτό, ακόμη και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επικοινωνήσει πολλάκις με την Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας της να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ενώ ανάλογες κινήσεις έχει κάνει και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ επιθυμούν το ΔΝΤ να παραμείνει τμήμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη και στο πλαίσιο ενός τρίτου προγράμματος που φαίνεται πως συζητείται. Σε αυτό δε συμφωνούν και με το Βερολίνο, το οποίο διαμηνύει ότι είναι πρόθυμο να πληρώσει (εφόσον υπάρξει συμφωνία) μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει, όπως φαίνεται να ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι αφενός θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, καθώς οι προτεραιότητες που θέτουν για την Ελλάδα είναι διαφορετικές, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να πειστούν άλλοι μέτοχοι του διεθνούς οργανισμού, όπως είναι η Βραζιλία, που εξαρχής δεν είδαν με καλό μάτι τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν επιθυμούν ένα τρίτο πακέτο.