Προς νέα χαλάρωση των Capital Controls

 

jhuyu_0_0_1_0


Η αλλαγή που αναμένεται να έρθει σε σχέση με τα Capital Controls αφορά την αύξηση του ποσοστού που θα μπορούν να «τραβήξουν» οι καταθέτες από το «νέο» χρήμα. Δηλαδή τις καταθέσεις που προέρχονται από το εξωτερικό. Σήμερα επιτρέπεται η ανάληψη μόνο του 50% των χρημάτων που έχουν μεταφερθεί στον τραπεζικό λογαριασμό, από τράπεζα εκτός της χώρας. Ενδεχομένως και πριν το τέλος του έτους, να δοθεί η δυνατότητα ανάληψης του 100% των κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό. Η τελευταία ελάφρυνση στους περιορισμούς, έγινε την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Σημαντικό βήμα χαλάρωσης θεωρείται η πρόθεση για απελευθέρωση της δημιουργίας νέων λογαριασμών. Σήμερα, απαγορεύεται ρητώς η δημιουργία νέου λογαριασμού είτε όψεως, είτε ταμιευτήριου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για φοιτητές ή μισθοδοσία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Capital.gr, αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία και στις επιχειρήσεις, ειδικά τις εισαγωγικές, που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση από την επιβολή τους το καλοκαίρι του 2015.