Πυκνώνουν οι φόβοι των ξένων για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ συνεχίζονται οι εκροές

 

ImageHandler.ashx


Στις ελληνικές δημοσκοπήσεις εντρυφούν οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών εταιρειών για να βγάλουν συμπέρασμα σχετικά με τις προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών, την ίδια ώρα που οι εκροές καταθέσεων αυξάνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν τραπεζικές πηγές, η πίεση που υπήρχε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και είχε διαμορφωθεί σε μια καθημερινή αιμορραγία της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ, έχει επιταχυνθεί από την Παρασκευή και η εκτίμηση είναι πως πλέον οι εκροές παγιώνονται στα 700 εκατ. ή και πάνω από αυτό το επίπεδο, την ημέρα.

Στο μεταξύ, οι αναλύσεις και τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές εστιάζουν στα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να προσεγγίσουν αναλόγως τις συνέπειες στην αγορά και την οικονομία.

Η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θε κερδίσει, ενδεχομένως και με αξιόλογη διαφορά, εδραιώνεται μέρα με τη μέρα, αλλά το επικρατέστερο για τους επενδυτές σενάριο είναι εκείνο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα της κεντροαριστεράς.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν μάλιστα ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση ενός κόμματος όπως το Ποτάμι θα σημάνει ότι θα τεθεί ως όρος η σύναψη ενός δεσμευτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η ενεργοποίηση της προληπτικής στήριξης, έτσι ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η σχέση της χώρας με τους εταίρους.

Οι ίδιοι κύκλοι πιστεύουν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα επιτρέψει και στο ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει την απαραίτητη ευελιξία, χωρίς να εγκλωβιστεί σε μια απόπειρα υλοποίησης ακραίων υποσχέσεων τις οποίες έχει δώσει προεκλογικά και για τις οποίες θα πιέζει η αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Πιστεύουν μάλιστα ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστούν οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς. Η εκτίμηση που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους των Βρυξελλών είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιδειχθεί μια ευελιξία και από την πλευρά της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει δεσμεύσεις για τήρηση ορισμένων βασικών κατευθύνσεων. Δεν θεωρούν όμως ότι είναι εφικτό να γίνουν αποδεκτές από την ευρωζώνη σημαντικές ανατροπές στην πολιτική και δεν αποκλείουν σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξουν αναταράξεις.

Γι’ αυτό, άλλωστε και οι περισσότερες αναλύσεις που πραγματοποιούνται για την Ελλάδα θεωρούν ότι σε περίπτωση αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ οι διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη θα γίνουν πιο δύσκολες και οι συνέπειες στην αγορά και την οικονομία θα είναι οξύτερες.

Το χειρότερο σενάριο από αυτήν την άποψη είναι εκείνο των διπλών εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο, επομένως το κίνητρο για μια δεύτερη αναμέτρηση είναι ισχυρό.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι παρόλο που αρκετές εκθέσεις και αναλύσεις ξένων οίκων διαβλέπουν αυξημένα ρίσκα την επομένη των εκλογών, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι τελικά θα υπάρξει συνεννόηση ή συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της ευρωζώνης και ότι το Grexit δεν είναι μια από τις πιθανότητες.

Έτσι, είναι γεγονός ότι ορισμένες εκθέσεις υποβαθμίζουν τις προοπτικές για τις μετοχές, κυρίως για τις τραπεζικές, αλλά επισημαίνουν ότι σε περίπτωση επιτυχίας και κατάληξης των διαπραγματεύσεων, με νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε οι προοπτικές είναι άκρως θετικές.