Χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές – Ποιοι και πόσο φόρο θα πληρώνουν

 

kartes-pistwtikes-708


Μετά το φιάσκο με τους συντελεστές του ΦΠΑ και με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τους εταίρους διακινούνται σενάρια πως το υπουργείο Οικονομικών για να αυξήσει τα έσοδα περίπου ως 600.000 εκατομμύρια ευρώ προτείνει στη νέα λίστα μέτρων με χαράτσι στις συναλλαγές με τις τράπεζες.

Ποιες τραπεζικές συναλλαγές θα φορολογούνται

Τα σενάρια που ακούγονται για τις τραπεζικές συναλλαγές που θα φορολογούνται είναι δύο. Είτε γι αυτές πάνω από 500 ευρώ, είτε γι αυτές πάνω από 300 ευρώ. Στην δεύτερη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και να αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους. Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.

Ερωτήματα πάντως προκύπτουν για το τι θα ισχύει με τις πληρωμές των ΔΕΚΟ αν θα εξαιρούνται ή όχι από το μέτρο.

Αυτοί πάντως που δεν θα γλιτώσουν το νέο φόρο είναι όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές άνω των 300 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβαρύνονται με το νέο φόρο.