Bloomberg: Οι αγορές βλέπουν μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας με αποδόσεις μεταξύ 4 και 5%

cb3719d0c177213e5400c917fdcab948_XL


«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων το 2017, ο Mark Dowding θα είναι αγοραστής.» αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό του δημοσιεύμα για την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές

«Υπήρξαμε αισιόδοξοι με την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», επισημαίνει ο Mark Dowding, συνεργάτης και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, που κατέχει μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Ο ίδιος προσθέτει ότι «θεωρήσαμε επίσης ότι οι δανειστές της θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους» και συμπληρώνει ότι είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «.

 

Η αλλαγή στο συναίσθημα προς την Ελλάδα – το επίκεντρο της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης – αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν την κρίση, ακόμη και όταν το ζήτημα του χρέους σεν έχει διευθετηθεί. Οι ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν νέα δάνεια ύψους 8,5 δισ. Ευρώ.

Η Αθήνα δεν έχει κάνει γνωστό το πότε θα βγει στις αγορές αλλά στην κυβέρνηση σύμφωνα με το Bloomberg λένε ότι το ερώτημα δεν είναι αν αλλά το πότε.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Mark Nash, επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων στην Old Mutual Global Investors, αναφέρει ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα, η προοπτική του QE και της ελάφρυνσης του χρέους, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών αλλά και η αναβαθμισμένη ευρωπαϊκή ενοποίηση που διαφαίνεται, σας λένε ότι πρέπει να διαθέτετε ελληνικά ομόλογα».

Οι επενδυτές, όπως ο Nash και ο Dowding, λένε ότι οι αγορές θα δεχτούν θετικά αγορά ομολόγων με αποδόσεις μεταξύ 4 και 5%

Στους «διαδρόμους» της ελληνικής κυβέρνησης, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς θα βγει τις αγορές. Στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για έξοδο στις αρχές Ιουλίου, ενώ η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Christine Lagarde, θα παρουσιάζει την έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, δίνοντας στην χώρα αρκετό χρόνο για να μετρήσει το κλίμα της αγοράς και την ικανότητα να παρουσιάσει την οικονομική της ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης.

«Το γενικότερο παριβάλλον παραμένει υποστηρικτικό, υποθέτοντας λοιπόν ότι δεν θα κινηθούμε προς ένα περιβάλλον κινδύνων, θα μπορούσαμε λογικά να το περιμένουμε μέχρι τέλους ή στις αρχές του επόμενου», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Ζώης, Διευθυντής στη Mint Partners στο Λονδίνο, σχετικά με το πότε αναμένεται η επιστροφή των ελληνικών ομολόγων.

«Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να ανησυχούν για το χρέος της Ελλάδας, αλλά η ζήτηση για ομόλογα είναι ισχυρότερη από την ανησυχία», λέει ο Soeren Moerch, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Εάν οι επενδυτές πηγαίνουν σε ομόλογα αιώνα της Αργεντινής, τότε δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο για την Ελλάδα να βρει αγοραστές για τα δικά της».

Το ίδιο επισημαίνει και ο Νικόλαος Πανδής, επικεφαλής του Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα. «Η έκδοση πενταετών ομολόγων, μαζί με την ανταλλαγή τίτλων που λήγουν το 2019 με κουπόνι των 4,75%, θα μπορούσαν να είναι βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια τέτοια έκδοση, αν είναι σε επίπεδα του 4%, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ δεν θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας έχουν ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με funds αυτό το μήνα.