Αγροτικά

Οι «μεροκαματιάρηδες» της ΚΑΠ

Κάθε φορά που κατατίθεται μία νέα πρόταση αναθεώρησης της ΚΑΠ, εμφανίζονται στο προσκήνιο, εκτός βέβαια των όσων διαθέτουν τεκμηριωμένη άποψη, και διάφοροι «ειδήμονες». Είναι αυτοί που προσπαθούν να αποκτήσουν δημοσιότητα και ρόλο.

Όμως, αν πολλές φορές προκαλούν ακόμη και θυμηδία, δεν ισχύει το ίδιο όταν προέρχονται από μέσα ενημέρωσης -και μάλιστα του ειδικού τύπου. Η μέθοδος, γνωστή. Λίγο πριν κατατεθούν τα επίσημα κείμενα, διαρρέουν «την έγκυρη πληροφορία που διαθέτουν», ότι «τελειώνει το τσεκ», «τέρμα οι επιδοτήσεις». Όταν γίνει πλέον γνωστό ότι οι ενισχύσεις του εισοδήματος δεν καταργούνται, προτάσσουν άλλα «σκοτεινά σημεία», όπως για παράδειγμα ότι «καταργούνται μέτρα του ΠΑΑ». Καθώς όμως και αυτό δεν πείθει, ανάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα της ΚΑΠ την κατάργηση της ενίσχυσης όσων λαμβάνουν άνω των 60.000 ευρώ! Όταν, όμως, γίνει κατανοητό ότι αυτό αφορά λίγες δεκάδες Έλληνες δικαιούχους, ανακαλύπτουν νέα πεδία εμπειρογνωμοσύνης, όπως αυτό των… genuine αγροτών που θα αποτελέσουν τους νέους αποδέκτες του τσεκ!

Θυμηδία προκαλεί, επίσης, το να αναφέρουν ότι οι νέες τεχνολογίες είναι για τους απατεώνες, καθώς η χώρα δεν χρειάζεται ευφυή άρδευση, αλλά… αρδευτικά κανάλια. Όταν όμως ακούνε (καθώς σπάνια διαβάζουν), ότι όλα αυτά διαπερνούν τη νέα ΚΑΠ και ότι σύντομα θα υπάρξει γενικευμένο ενδιαφέρον, τότε σφυρίζουν αδιάφορα.

Μπορεί πολλά από τα παραπάνω να οφείλονται στον ρηχό χαρακτήρα του διαλόγου που διεξάγεται στην Ελλάδα. Μπορεί στο ότι ακόμη και ερευνητικά ιδρύματα, που όφειλαν να επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια εφαρμογής πολιτικών, συχνά να αρκούνται στην μεταφορά επιλογών άλλων χώρων.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Με το αζημίωτο μάλιστα.

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button