Αγροτικά

Οι φωτιές στερούν επιδότηση

Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων είναι από χθες οπότε και ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι 31η Οκτωβρίου, όσοι δεν πειθαρχήσουν στην γενική απαγόρευση για καύση που προβλέπεται από την πυροσβεστική διάταξη που εκδόθηκε πρόσφατα, για την πρόληψη πυρκαγιών. Σύμφωνα με αυτή, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ η καύση επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από σχετική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Δ. Πατράκης ζήτησε την συνεργασία και την επαγρύπνηση όλων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού για την τήρηση της διάταξης, υπογραμμίζοντας πως θα καταβληθεί ότι είναι δυνατόν ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή τραγική περίοδος, που άφησε πίσω της σοβαρές καταστροφές στα δάση της Ζακύνθου.

Από αμέλεια
Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οφείλεται σε αμέλεια και έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας από τους αγρότες, κατά την καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών, που πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό την περίοδο αυτή.
Καθώς όμως γενικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο νησί είναι μικρές και οι περισσότεροι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, το μέτρο έχει ατονήσει -όμως χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση. Τα μέτρα προστασίας προβλέπουν να υπάρχει κοντά στο σημείο καύσης σωλήνας παροχής νερού ή πυροσβεστήρας, ώστε να αποφευχθεί παν ενδεχόμενο. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται αυτές οι εργασίες τις ημέρες που πνέουν ισχυροί άνεμοι, καθώς εύκολα μια μικρή φωτιά μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό μας.

Μέσω Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε
Το Πυροσβεστικό Σώμα διασυνδέθηκε με την βάση Γεωχωρικών δεδομένων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στα πλαίσια αναβάθμισης της έρευνας σε ό,τι αφορά το έγκλημα του εμπρησμού με την χρήση νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της φυλάκισης από 2 έτη έως και ισόβια και χρηματικής ποινής από 2.900€ έως και 150.000€ προβλέπεται πως παύουν να δικαιούνται αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ακόμη και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή και μελών των οικογενειών τους και υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με απαγόρευση στο εξής βόσκηση και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτήν. Επιπλέον οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

Το Κλιμάκιο
Τα στοιχεία που συνέλεξε πριν από μερικές ημέρες στο νησί μας επεξεργάζεται το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προκειμένου, να πάρει τα μέτρα του ώστε και τη φετινή αντιπυρική περίοδο να βάλει τέλος στο… “μπάτε σκύλοι”. Την επίσκεψη του Κλιμακίου είχαν επισπεύσει οι φετινές πρόωρες δασικές πυρκαγιές σε Βολίμα και Κερί. Για αυτό “μπλόκα” θα υπάρχουν όλο το 24ωρο σε κύριους δρόμους αλλά και παράδρομους, κοινοτικούς και αγροτικούς μετά από συντονισμό, κινητοποίηση και συνεργασία Υπηρεσιών και Φορέων για την ετοιμότητα υποδομών σε δεξαμενές, κρουνούς, υδροστόμια. Ακόμη θα πρέπει να έχουν εξαλειφθεί οι πολλές και μικρές υπαίθριες χωματερές που υπάρχουν μέσα σε δασικές περιοχές και που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων φράζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Πηγή: imerazante.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button