Αγροτικά

Ολοκληρωτική καταστροφή… Άρχισαν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ – Στην Ηλεία η προϊσταμένη Αγγ. Πανταζοπούλου

Επίσκεψη στο Καλλίκωμο και τις γύρω περιοχές με σκοπό να αποκτήσει συγκεκριμένη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών, πραγματοποίησε χθες το πρωί η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και Επόπτρια του οργανισμού για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Αγγελική Πανταζοπούλου. Βασικός στόχος είναι η ακριβής καταμέτρηση των ζημιών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αποζημίωση όσων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση πρέπει να νιώθουν οι αγρότες της περιοχής, αφού οι πιέσεις για να τους αποσταλεί επιτελείο του ΕΛΓΑ και να καταγραφούν οι ζημιές, καρποφόρησαν. Η επόπτρια του ΕΛΓΑ στην Π.Ε. Ηλείας κ. Πανταζοπούλου, βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Καλλικώμου και στις γύρω περιοχές προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών. Το έργο της διευκόλυναν τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΓΑ που βρίσκονται στην περιοχή, που της έδωσαν νωρίτερα ενημέρωση στο δημαρχείο Κρεστένων. Τις μέρες αυτές που ο καιρός γίνεται ολοένα και καλύτερος, γίνονται ακόμα πιο εμφανή τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Σ’ αυτά εστίασε και ο αγρότης Νίκος Καλογερόπουλος, που έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή: «Τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι συνεχόμενες βροχές έχουν οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Μέρα με την ημέρα φαίνεται περισσότερο. Διαθέτω 100 στρέμματα βιομηχανική ντομάτα και λίγα καλαμπόκια. Τώρα που αυξάνεται σταδιακά η θερμοκρασία, οι καλλιέργειες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ολοκληρωτική ζημιά, αφού όταν η ντομάτα δέχεται τέτοιο πλήγμα αδυνατεί ο οργανισμός της. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι να γίνει σωστή εκτίμηση και όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Νάνος τόνισε πως ζήτημα για τους αγρότες είναι να έρθει ο ΕΛΓΑ και να διαπιστώσει την τεράστια καταστροφή: «Έχει γίνει ολοκληρωτική καταστροφή λόγω βροχής. Οι ζημιές είναι μεγάλες και περιμένουμε αποζημιώσεις. Βέβαια το καλύτερο ήταν οι παραγωγές να βγουν μόνες, χωρίς να φτάσουμε σε σημείο να ζητάμε αποζημιώσεις. Από τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ αναμένουμε να δουν τις ζημιές που έχουν γίνει, να πάμε στις εκτάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν από μόνοι τους το μέγεθος της καταστροφής. Κανένα προϊόν δε θα έχει την απόδοση προηγούμενων χρόνων. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και τέλη Ιουνίου τέτοιες βροχές είναι καταστροφή για όλες τις καλλιέργειες».

Για τις πιέσεις που άσκησε και αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι απαιτήσεις των αγροτών της περιοχής από τον ΕΛΓΑ, μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος: «Μετά την επίσκεψή μας στο υπουργείο και τον κ. Αποστόλου, όπου μιλήσαμε με τον κ. Βάγια και μετά από συνεννόηση με τον κ. Κουρεμπέ, την προηγούμενη Δευτέρα είχαμε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες στον ΕΛΓΑ Πάτρας. Σήμερα στο Καλλίκωμο, είδαμε ολοκληρωτική καταστροφή σε βιομηχανική ντομάτα, κορινθιακή σταφίδα, καρπούζια και άλλα, με την επόπτρια του ΕΛΓΑ να επισκέπτεται την περιοχή για να κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις. Πιέζουμε ώστε άμεσα να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς, γιατί τα έξοδα είναι πολλά. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ομάδα Παραγωγών. Θα πιέσουμε ακόμα και για προκαταβολή, μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων του ΕΛΓΑ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button