Υγεία

Ο ξηρός καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή στον οργανισμό

xiroikarpoi_445676292


Πολλές έρευνες των τελευταίων χρόνων συνδέουν τη διατροφή με τη φλεγμονή και την προδιάθεση για ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Οι τροφές που καταναλώνουμε σχετίζονται με την παχυσαρκία, τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο, την οστεοπόρωση, ακόμη και την κατάθλιψη.

Τροφές που προάγουν τη φλεγμονή είναι οι πολύ επεξεργασμένες και όσες έχουν πολλές θερμίδες, αλλά μικρή θρεπτική αξία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, και το επεξεργασμένο αλάτι.

Όταν αυτές οι τροφές εισέρχονται στο σώμα μας, προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και κυρίως της ινσουλίνης.

Στην προσπάθειά του να κρατήσει το σάκχαρο στα επιθυμητά επίπεδα, ο οργανισμός αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.

Τα κάσιους, οι ξηροί καρποί με τη χαρακτηριστική βουτυρένια γεύση, είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β6, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με μελέτες, στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης ωφέλιμα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση πληγών.

Σύμφωνα με την Joan Salge Blake, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή που συνοδεύει τις πληγές του δέρματος και βοηθά στην παραγωγή πρωτεϊνών που ενισχύουν τη γρήγορη ανάπλαση των δερματικών κυττάρων.

Τα κάσιους περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Μια μικρή χούφτα κάσιους είναι αρκετή για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως φώσφορος, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρος και ψευδάργυρος, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.

Τέλος, αν και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά, το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, στα οποία έχουν αποδοθεί καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.

Μια μικρή χούφτα είναι αρκετή ώστε να απολαύσετε τα οφέλη τους χωρίς να ξεφύγετε σε θερμίδες. Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγετε τα ανάλατα και άψητα κάσιους.

Το διαβάσαμε στο onmed

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button