Κόσμος

Ο ρωσικός «Σατανάς» τρομάζει τη Δύση – «Οι ΗΠΑ χρειάζονται 40 χρόνια για να τον φθάσουν»

Από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που αναπτύσσει η χώρα, ένα ήταν εκείνο που πραγματικά θορύβησε τη Δύση και, μάλλον, όχι άδικα, αφού το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το όνομα «Σατανάς» για να το περιγράψει.
Πρόκειται για τον τερατώδη διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat ή «Σατανά 2», ο οποίος αποτελεί σχέδιο σε ανάπτυξη από το 2014, έρχεται να αντικαταστήσει τον σοβιετικής κατασκευής RS-36M Voyevoda και τα τελευταία χρόνια η υλοποίηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος έχει επιταχυνθεί σημαντικά, με στόχο να ενταχθεί στο ρωσικό οπλοστάσιο ως το 2021.
Για να γίνει αντιληπτή η ανησυχία της Δύσης για τον «Σατανά 2» αρκούν να περιγραφούν κάποια από τα χαρακτηριστικά του: ζυγίζει 200 τόνους, μπορεί να μεταφέρει 10 έως 15 πυρηνικές κεφαλές και ένα χτύπημά του μπορεί να εξαφανίσει από το χάρτη μια περιοχή ίση με τη Γαλλία ή το Τέξας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Newsweek, ένας από τους σχεδιαστές του RS-28 Sarmat φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η Δύση βρίσκεται 40 χρόνια πίσω από τη Ρωσία στην κατασκευή ενός τέτοιου οπλικού συστήματος, λέγοντας σε ρωσικό περιοδικό ότι ο «Σατανάς 2» καθιστά «τα αντιβαλλιστικά συστήματα της Δύσης άχρηστα, ενώ το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα θα παραμείνει ενεργό για τα επόμενα 40 χρόνια».
Σημειώνεται ότι αν και δυτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τα διάφορα ρωσικά οπλικά συστήματα που παρουσίασε πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρούν ως πραγματική απειλή τον «Σατανά 2», καθώς, μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, διάφορα τεστ στα οποία ο πύραυλος έχει υποβληθεί έχουν αποβεί θετικά και το πρόγραμμα προχωρά χωρίς προβλήματα.
Πληροφορίες: Newsweek

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button