Ελλάδα

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αλλάζει

92EA37141274E0AE62F5905497A90486-640x330


Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση, ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η συνθήκη αυτή «ισχύει ως έχει και καλύπτει πλήρως τα ζητήματα που είχε να καλύψει και δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες, ρυθμίζοντας και τα θέματα με τις αντίστοιχες μειονότητες» καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «γέφυρας φιλίας και όχι διχασμού» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εκφράζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να είναι «η πόρτα και το παράθυρο» της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με «αυτονόητη προϋπόθεση» τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται σχετικά με τη φιλοξενία αλλά και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων.

Το «θεμέλιο» της ελληνοτουρκικής φιλίας

Η συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ιστορική γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ελληνοτουρκική φιλία, τη συνθήκη της Λωζάνης, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, εκφράζοντας την επιθυμία του η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα να αποδειχθεί επίσης ιστορική.

«Αυτή ήταν η βάση της φιλίας μας και μπορεί και πρέπει να στηρίξει τη φιλία μας και στο μέλλον», συνέχισε ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό, θέτοντας εν αμφιβόλω τα σύνορα, δεν είναι αποδεκτά, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Όπως εξήγησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων της όπως η Τουρκία και η ΠΓΔΜ, αλλά στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητος από τα υποψήφια μέλη ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, μειονοτήτων κ.α).

Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας πρόεδρος εξέφρασε την πάγια θέση της Αθήνας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ερντογάν : Τουρκική η μειονότητα στην Θράκη

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε

Η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες και για τους δύο λαούς. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα. Θέλω η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα διατυπώσω κι εγώ από την πλευρά μου όμως τις δικές μας θέσεις.

Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν γίνονται σωστά κατανοητά. Είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και έχει υπογραφές από 11 χώρες. Στην συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ακόμη και η υπογραφή της Ιαπωνίας. Μέσα σε 94 χρόνια ανοικοδομήθηκε και άλλαξε ο κόσμος. Εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Για παράδειγμα αναφέρατε την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι σωστό αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και η λέξη τουρκική και αναφέρεται και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θέλω επίσης να σημειώσω πως πρέπει να ασχοληθούμε διευρυμένα με τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Γιατί διορίζει το Κράτος τους μουφτήδες; Εμείς δεν διορίζουμε τον πατριάρχη. Γιατί οι ιμάμηδες στη Θράκη δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα ενώ προβλέπεται από την συνθήκη της Λωζάνης; Το θέμα το έχουμε συζητήσει με τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά το ίδιο κάνουμε και με τον κύριο Τσίπρα αλλά λύση δεν έχει υπάρξει. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 18.000 δολάρια ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις 2.000 δολάρια. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για τους κατοίκους των περιοχών και μοιραία αυτό δημιουργεί ανισότητα. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τίποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία διάκριση στην Θρησκεία και στην αποδοχή. Στην Θράκη ακόμη και η λέξη Τουρκική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα.

Όταν μιλώ για επικαιροποίηση εννοώ όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά ζητήματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία. Επίσης καμία υπόσχεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούνται παρά τις δικές μας προσπάθειες. Στόχος μας μία βιώσιμη λύση σε Κύπρο και Αιγαίο. Πρέπει μαζί να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Δεν είναι εύκολο, έχουν αλλάξει πολλά σε 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα μαζί θα βρεθεί κοινός τόπος για αλλαγές.

Το θέμα της προστασίας τον ομογενών μας στη Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη αυτή είναι να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε οικονομία, στρατό, πολιτισμό και τουρισμό. Στον τουρισμό υπάρχει σημαντική συνεργασία και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα.
Επιθυμώ επίσης να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω πως θα αφήσουμε πίσω μας τα προηγούμενα 65 χρόνια» .

FAZ: Ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα

«Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Ερντογάν σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα. (…).

Επισήμως ο Ταγίπ Ερντογάν θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την υπόσχεσή του για την έκδοση των οκτώ στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η ελληνική δικαιοσύνη τους χορήγησε άσυλο. Την ίδια στιγμή η Αθήνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Ένα ζήτημα στις συνομιλίες ενδέχεται να είναι η κούρσα εξοπλισμών. Μετά την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προτίθεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αλλά δεν έχει τα χρήματα».

Με πληροφορίες από το ΣΚΑΙ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button