Αγροτικά

Περισσότερα χρήματα για ομάδες παραγωγών από τα κράτη μέλη με μικρό ποσοστό οργάνωσης

 

tasty_fruit_aktinidia


Τη δυνατότητα να παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τον εθνικό τους προϋπολογισμό για την ίδρυση ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών, δίνει στα κράτη-μέλη ο νέος κανονισμός omnibus για τα γεωργικά θέματα και μόνο στις χώρες με ποσοστό οργάνωσης κάτω από το 20%. Σαφέστατα στην κατηγορία αυτή ανήκει και η Ελλάδα, καθώς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οργανώσεων παραγωγών στον χώρο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο στρατηγικής των οπωροκηπευτικών του 2009, η χώρα εμφανίζει ποσοστό οργάνωσης 14%. Δυστυχώς, όμως, βρίσκεται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τα διαθέσιμα εθνικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό της για τηνε νίσχυση των ομάδων παραγωγών, κυρίως λόγω των «σφιχτών» δημοσιονομικών της εσόδων, που δεν επιτρέπουν τέτοιες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, το «παράθυρο» του κανονισμού είναι ανοιχτό. Επίσης, παρέχεται και η δυνατότητα «coaching», δηλαδή συμβουλευτικής από παλιότερες ομάδες παραγωγών προς τις νέες. Αν και το τελικό κείμενο δεν έχει δημοσιευτεί, με βάση την πρόταση της Κομισιόν αναφέρονται τα εξής: «Ένα από τα βασικά εμπόδια στην ίδρυση ομάδων παραγωγών, ειδικά στα κράτη μέλη που βρίσκονται πίσω όσον αφορά τον βαθμό οργάνωσης, είναι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και οι προηγούμενες εμπειρίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβουλευτική υποστήριξη, όπου οι υφιστάμενες ομάδες παραγωγών δείχνουν τον δρόμο στις νεοσύστατες ή σε μεμονωμένους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους σκοπούς μίας οργάνωσης παραγωγών οπωροκηπευτικών.

Στα κράτη μέλη όπου η οργάνωση της παραγωγής των οπωροκηπευτικώνε ίναι αδύναμη, θα πρέπει να επιτραπεί η χρηματοδότηση μέσω επιπλέον εθνικών πόρων.

Προκειμένου να απλουστευθεί η τρέχουσα διαδικασία της εξουσιοδότησης των κρατών μελών να χορηγήσουν πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση στις οργανώσεις παραγωγών στις περιφέρειες με χαμηλό ποσοστό οργάνωσης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα εγκρίσεων. Τα κράτη μέλη στα οποία το ποσοστό της οργάνωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, δηλαδή κάτω από το 20% σε εθνικό επίπεδο το 2013, θα μπορούσαν να χορηγήσουν επιδότηση ανάλογα με την αξία της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο ως εθνική ενίσχυση με αποτέλεσμα παρόμοιο με το ισχύον καθεστώς της προηγούμενης έγκρισης για αποζημιώσεις. Η Κομισιόν πρέπει να επανεξετάζει τακτικά τον κατάλογο των κρατών μελών που μπορούν να χορηγήσουν πρόσθετη εθνική βοήθεια και να τον διατηρεί ενημερωμένο.»

Το τελικό κείμενο του κανονισμού έχει εγκριθεί από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2018, ενώ αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button