Αγροτικά

Περισσότερο ελαιόλαδο αγοράζουν οι Ολλανδοί

Πηγή: mercacei.com

Μελέτη του ισπανικού Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου ICEX αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου στη χώρα την τελευταία 5ετία διατηρεί ανοδική τάση (+10,52%), παρόλο που οι Ολλανδοί μειώνουν τα λίπη στη διατροφή τους (-9%). Στην ανάλυση γίνεται η εκτίμηση ότι η κατανάλωση θα ανέβει κατά 11,9% την πενταετία 2017-2022.

Παραδοσιακά, οι Ολλανδοί καταναλώνουν κυρίως βούτυρο ή μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το ελαιόλαδο κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο. Η κατανάλωσή του αυξήθηκε κατά 10,52%, παρόλο που η συνολική κατανάλωση λιπών μειώθηκε κατά 9%. Η τάση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο σε διατροφικές επιλογές με χαμηλότερα λιπαρά με βασικό γνώμονα την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής και διατροφής. Παρόλα αυτά, τα λάδια κυρίως χρησιμοποιούν παραμένουν το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο.

Η συνολική ζήτηση για ελαιόλαδο το 2017, ήταν –σύμφωνα με τους Ισπανούς- 76 εκατομμύρια ευρώ και οι προοπτικές του χαρακτηρίζονται ως “πολύ θετικές” παρά τη μείωση που παρατηρείται στον κλάδο των λιπαρών ουσιών.

Η μελέτη δείχνει μια σημαντική αύξηση στην αξία των πωλήσεων ελαιολάδου στην χώρα την τελευταία 5ετία κατά 15,70% (εν μέρει, ωστόσο, η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου λόγω χαμηλής σοδειάς και της προσβολής ελαιοδένδρων από το βακτήριο xylella fastidiosa). Επιπλέον, η αξία των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 36,6% την περίοδο 2016-2016.

Η μελέτη, αναφέρει τις εκτιμήσεις αγοράς που κάνει το Euromonitor, σύμφωνα με τις οποίες η ζήτηση του ελαιολάδου στην Ολλανδία προβλέπεται να έχει ετήσια κατ’ όγκο αύξηση σχεδόν 12% την περίοδο 2017-2022.

Ολόκληρη η ποσότητα του ελαιολάδου που καταναλώνεται στην Ολλανδία, όπως είναι αναμενόμενο, εισάγεται. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όμως, η αγορά ελαιολάδου της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται και δεν παρουσιάζει κορεσμό. Η χώρα είναι ο 8ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου στην Ευρώπη. Την πρώτη θέση στην αγορά της κατέχει το ισπανικό ελαιόλαδο από το 2012, ωστόσο το ιταλικό ελαιόλαδο παραμένει πολύ δημοφιλές και με ισχυρή παρουσία στα ολλανδικά δίκτυα πωλήσεων (το μερίδιο της Ελλάδας κυμαίνεται σε επιδόσεις κάτω του 0,5% την τελευταία 5ετία σύμφωνα με τη βάση δεδομένων UN Comtrade).

Τα ελαιόλαδα ιδιωτικής ετικέτας είναι αρκετά δημοφιλή στους Ολλανδούς καταναλωτές. Έτσι, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν ελαιόλαδο δικής τους ετικέτας. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισπανοί έχουν μεν μεγάλο μερίδιο, αλλά χάνουν μέρος της προστιθέμενης αξίας.

Η ανάλυση του ICEX επισημαίνει ότι η τιμή είναι το βασικό σημείο ανταγωνιστικότητας στην ολλανδική αγορά, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο εξαγωγέας ελαιολάδου μπορεί να διαφοροποιηθεί στη γεύση (οι Ολλανδοί εκτιμούν την ποικιλία έντονων γεύσεων) ή στη συσκευασία.

Επιτραπέζιες ελιές
Η Ισπανία είναι πρωταθλητής και στην αγορά επιτραπέζιας ελιάς στην Ολλανδία, με μερίδιο 50,36% . Ωστόσο, η χώρα προέλευσης δεν παίζει σημαντικό ρόλο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ η συσκευασία συνήθως δεν δίνει έμφαση σε αυτό το στοιχείο. Η Ελλάδα και η Τυνησία, αν και με μικρότερα μερίδια, διατηρούν ισχυρή παρουσία στην αγορά επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα.

Το ισπανικό ινστιτούτο, αναφέρει στην ανάλυσή του, ότι η αγορά της Ολλανδίας χαρακτηρίζεται ώριμη με ετερογενή προϊόντας και διαφοροποιημένες ομάδες καταναλωτών. Στην αγορά προσφέρονται πολλές διαφορετικές ποικιλίες, σκέτες ή με πρόσθετες γεύσεις , από διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία), ενώ διατίθενται σε μια ποικιλία από διαφορετικές συσκευασίες. Στα σούπερ μάρκετ, η μικρότερες συσκευασίες είναι αυτές των 70 γραμμαρίων. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα τη μάρκα και το κατάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button