ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Πλήθος κόσμου στον Προφήτη Ηλία για την μουσικοθεατρική παράσταση «Από το Διαλισκάρι στους Γαργαλιάνους, ακολουθώντας τον μύθο της γριάς» [εικόνες – βίντεο]

main


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση «Από το Διαλισκάρι στους Γαργαλιάνους, ακολουθώντας τον μύθο της γριάς» όπου περιγράφεται η ιστορία της εγκατάστασης των κατοίκων στην πόλη.

Μια ξεχωριστή παράσταση με συμβολισμούς, ιστορικά στοιχεία και παραδόσεις για το πώς δημιουργήθηκε η σημερινή πόλη των Γαργαλιάνων έζησε το βράδυ της Πέμπτης 17 Αυγούστου το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την παράσταση με τίτλο «Από το Διαλισκάρι στους Γαργαλιάνους, ακολουθώντας τον μύθο της γριάς» στον Προφήτη Ηλία Γαργαλιάνων.

Ο Δήμος Τριφυλίας, θέλοντας να φέρει τους νέους πιο κοντά στις παραδόσεις και στην ιστορία του τόπου, παρουσίασε μια ξεχωριστή εκδήλωση με την συμμετοχή Συλλόγων και ανθρώπων από τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά και τις γύρω περιοχές. Με τις φωνές των κλαρίνων και των ανθρώπων και με τη συμμετοχή μουσικών και χορευτών αναβίωσε ο μύθος της Γριάς, όπως καταγράφεται από τον λαογράφο Σωτ. Λυριτζή. Μέσα σε αυτό το μύθο καταγράφεται η ιστορία και τα πάθη των ανθρώπων, που ζούσαν την εποχή όπου οι πειρατές θέριζαν και έκαιγαν τα χωριά και τις πόλεις απέναντι από την νήσο Πρώτη. Η παράσταση ένωσε τις ιστορικές εποχές, τις χαρές και τις λύπες, τον πόλεμο, τη διεκδίκηση, την ειρήνη το τραγούδι, και στο τέλος πραγματοποιήθηκε μια γιορτή για την ίδια τη ζωή.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Ανδρέας Μπουγάς, ενώ σύντομο χαιρετισμό απύρηνε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.

.

Σύμφωνα με το μύθο, « …Οι πειρατές έχουν κρύψει τα καράβια τους στο νησί Πρώτη και έχουν ξαμολήσει τους ανθρώπους τους να βρουν πληροφοριοδότες «με το αζημίωτο» για να βοηθήσουν στο «μακελειό» που ετοιμάζουν, ανάμεσα στους προδότες της εποχής και μια παραδόπιστη γριά…. Όλα είναι έτοιμα…στο χωριό ετοιμάζουν γάμο και είναι ευκαιρία για τους πειρατές….γλέντι, χοροί και γέλια και τραγούδια. Η Γριά βλέπει την χαρά παντού, ξέρει τι τους περιμένει, αλλά φοβάται να μιλήσει…ξαφνικά παίρνει απόφαση και μπαίνει στο χορό και όσα θέλει να τους πει τα λέει με το τραγούδι… όσοι κατάλαβαν άρχισαν να φεύγουν για να σωθούν, όσοι συνέχισαν το γλέντι συνάντησαν τους πειρατές…… »

Συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα από συλλόγους της Τριφυλίας (Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων – Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών – Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), καθώς και το μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ» με κλαρίνα, κανονάκι, βιολί, κιθάρα, λαούτο.

  • Κείμενα – ιστορική έρευνα:

Κώστας Ζωγραφόπουλος – Κωνσταντίνα Λαψάτη

  • Αφήγηση: Κώστας Ζωγραφόπουλος
  • Μουσική επένδυση, χορογραφίες & διδασκαλία:

Σταυρός Καλαματιανός

  • Σκηνοθετική οργάνωση Αναστ. Λεπίδα – Παπαγεωργίου
  • Παραγωγή: Δήμος Τριφυλίας

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

Σχετικά Άρθρα

3 Σχόλια

  1. Η ΓΡΙΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕ 21000 ΕΥΡΩ ΑΚΟΥΣΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΒΑΘΕΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ. ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΛΙΓΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ ΟΙ ΔΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟΙ.

    1. αυτά είναι κονδύλια για πολιτιστικά bro μην τα συγχέεις. Το που πάνε τα λεφτά ποιοι τα παίρνουν και με πια κριτήρια τα παίρνουν θα πρέπει να είναι το θέμα μας. Το χούι βγαίνει όμως πάντα τελευταίο με αυτούς που έχουμε μπλέξει. Ο γνωστός της γνωστής ήταν και είναι το πιο ισχυρό κριτήριο για όλους αυτούς δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button