Τοπικά Νέα

Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στο Δήμο Τριφυλίας στις εκλογές του 2014 με την απλή αναλογική;

Μεγάλες ανακατάξεις και… αναταράξεις στο εκλογικό σύστημα φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με συνολικά 237 άρθρα, και την κωδικοποιημένη ονομασία «Κλεισθένης».

Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και παράλληλα η αλλάζει ο χρόνος της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, ενώ οι επόμενες εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, με απλή αναλογική.

Τα σχέδιο του υπουργείου για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προβλέπει την εκλογή δημάρχου – περιφερειάρχη με ποσοστό 50% + 1 από την πρώτη  Κυριακή. Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων του κάθε δήμου θα αναδεικνύεται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του κάθε συνδυασμού από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα παραμένει ο ίδιος, άσχετα με το αποτέλεσμα των εκλογών της δεύτερης Κυριακής.

Από τους εκατοντάδες υποψήφιους που ήθελε ένας συνδυασμός για να κατέβει στις εκλογές το  2014 στην Τριφυλία, με τον «Κλεισθένη» απαιτούνται έως 30 υποψήφιοι.

Επίσης, θα επιτρέπονται οι συνεργασίες συνδυασμών τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται «επίσημα». Επιπλέον, δεν θα υπάρχει πλαφόν εκλογιμότητας, όπως με το 3% που ισχύει με τις βουλευτικές εκλογές. Οι  συνδυασμοί που θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αναδεικνύονται με βάση το «εκλογικό μέτρο» που έχει ο κάθε δήμος.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, ο δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή με απλή αναλογική, δηλαδή με ποσοστό 50% + 1, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους δημοτικούς συμβούλους. Ειδικότερα ο νικητής συνδυασμός των εκλογών καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και τα υπόλοιπα 2/5 μοιράζονται οι υπόλοιποι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης βάσει των ποσοστών τους.

Ο Δήμος Τριφυλίας και ο «Κλεισθένης»… με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014

Σαφέστατα σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει «πολιτικά» τι θα γίνει στον Δήμο Τριφυλίας στις δημοτικές εκλογές του 2019, όμως για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του 2014 και τον αριθμό των συμβούλων που εκλέχτηκε από κάθε συνδυασμό, με βάση του ισχύοντα εκλογικό νόμο, σε αντιπαραβολή με τον αριθμό των Συμβούλων που θα εξέλεγαν με βάση την απλή αναλογική.

Τα μέλη που εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας είναι 27.

Με βάση την απλή αναλογική, το “εκλογικό μέτρο” στο Δήμο Τριφυλίας θα ήταν 626 ψήφοι, δηλαδή το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψηφοδελτίων της Α’ Κυριακής συν 1, (16.883) δια του αριθμού των εδρών (27) του Δήμου.

 

Εγγεγραμμένοι Ψήφισαν Έγκυρα Άκυρα Λευκά
Α’ Κυριακή 34.632 17.297/49.95% 16.883/97.61% 304/1.76% 110/0.64%
Β’ Κυριακή 34.632 16.055/46.36% 14.142/88.08% 1034/6.44% 879/5.47%

 

Α’ Κυριακή Β’ Κυριακή
Α/Α Υποψήφιος/Συνδυασμός Ποσοστό Ψήφοι Έδρες Ποσοστό Ψήφοι Έδρες Σύνολο Απλή Αναλογική
1 Κατσίβελας Παναγιώτης – ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ 48.49 8.186 7 53.56 7.575 9 16 13
2 Ανδρινόπουλος Ευστάθιος – Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ 31.19 5.265 4 46.44 6.597  4 8 8
3 Θεοδωρακόπουλος Γεώργιος – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 16.37 2.763 2 2 5
4 Κουκούμης Σαράντος – ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 3.96 669 1 1 1
ΣΥΝΟΛΟ 27 27

 

Έτσι λοιπόν με βάση την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού και το εκλογικό μέτρο, από την α’ κατανομή θα κατανέμονταν οι 27 έδρες, όπως εμφανίζονται στον παραπάνω πίνακα.

Άρα, στην υπόθεση εργασίας με ισχύ της απλής αναλογικής και στη βάση των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής, στις εκλογές του 2014, η παράταξη του κ. Κατσίβελα θα είχε το πολύ 13 έδρες (από τις 16 που έχει τώρα), ο αριθμός των εδρών του κ. Ανδρινόπουλου θα παρέμενε ο ίδιος (8 έδρες), ενώ η παράταξη της Ρ.Α.Κ.Ι. θα κέρδιζε 3 και θα πήγαινε από τις 2 στις 5 έδρες, με την παράταξη του κ. Κουκούμη να παραμένει σταθερή στη 1 έδρα. Με την απλή αναλογική σημαντικές αλλαγές θα υπήρχαν στις παρατάξεις και τους εκλεγμένους συμβούλους ανά Δημοτική ενότητα. Για παράδειγμα, από την παράταξη Κατσίβελα στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων εξελέγησαν 5 δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά αν ίσχυε η απλή αναλογική θα ήταν τέσσερεις ή μπορεί και τρεις, ενώ πολύ πιθανό να έχανε μια έδρα στα Φιλιατρά ή και στην Κυπαρισσία, και, ίσως με περισσότερες πιθανότητές τη μια έδρα στην Αυλώνα.

Σε ένα ακραίο σενάριο, μια ενδεχομένη συνεργασία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές της παράταξης ΡΑΚΙ με την παράταξη Ανδρινόπουλου, θα έκανε δήμαρχο τον Στάθη Ανδρινόπουλο την δεύτερη Κυριακή, ωστόσο η παράταξη της συμπολίτευσης θα ήταν “αδύναμη” με μόλις 8 δημοτικούς συμβούλους!

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πιθανολογούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές θα δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα στα συμβούλια. Από τη μία θα υπάρξει μια πιο ορθολογική αντιπροσωπευτικότητα των εκλογέων, από την άλλη όμως θα δυσχεράνει σημαντικά την ταχύτητα που θα λαμβάνονται αποφάσεις, μιας και οι ισορροπίες θα είναι εύθραυστες.

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΘΙΑΣΟ ΣΟΥ.ΜΕΤΡΑΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΘΩΚΟ.ΠΟΛΥ ΣΟΥ ΗΤΑΝΕ.ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ Κ ΒΙΝΤΕΟ Κ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ.ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ Κ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

    1. στο ”χέρι΄΄ του κόσμου είναι το φευγιό αδερφέ δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κόσμος θέλει ανύπαρκτους στο σβέρκο του για άλλα 5 χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Για την ώρα φάτε όλους αυτούς που ψηφίσατε στη μάπα για άλλο ένα χρόνο και βάλε,δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button