ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Πρωτοποριακό πρόγραμμα στην Τριφυλία για μείωση της σπάταλης σε αρδευτικά έργα

ΕΝΑ πρωτοποριακό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την καταπολέμηση της σπατάλης σε αρδευτικά έργα αλλά και την μείωση της υφαλμύρωσης των υδάτων με ορθή γεωργική πρακτική, παρουσιάστηκε απο καθηγητές γεωπονικής με κλιμάκιο τεχνοκρατών στην διεύθυνση αγροτικής οικονομίας ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ.
Μετα την σύσκεψη ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα μηχανικών πληροφορικής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Φιλιππόπουλος τόνισε ότι το νέο ερευνητικό έργο το οποίο αξιολογήθηκε στο πλαίσιο καινοτόμων ενεργειών στο οποίο συμμετέχει το ΤΕΙ Πελοποννήσου με το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθήνας με υπεύθυνο έργου τον κ.σταυρο Αλεξανδρή μαζι με 3 εταιρίες που επιδεικνύονται σε υπηρεσίες τεχνολογίας αλλά και 4 παραγωγοί της ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ως αντιπρόσωποι της περιοχής καθως η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ειναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο κηπευτικών στην Ελλάδα μετα τη Κρήτη.
Το ερευνητικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος για τον δυναμικό προγραμματισμό της άρδευσης και την εξοικονόμηση υδάτων το οποίο ειναι πολ χρήσιμο ζήτημα, καθως εντείνεται η χρησιμότητα του λόγω της άντλησης των υδάτινων πόρων λόγω της αλόγιστης χρήσης γεωτρήσεων αλλά και την υφαλμύρωση των υδάτων. Σε επίπεδο παραγωγού θα διατεθούν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να εξοικονομήσει πόρους καθως ο παραγωγός πληρώνει 7,5 ευρώ κάθε ώρα άντλησης για 360 κυβικά νερού αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας που θέλει να φτιάξει μια στρατηγική πολιτική υδάτινων πόρων που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν.
Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ο αναπληρωτής καθηγητής του γεωπονικού πανεπιστημίου Σταύρος Αλεξανδρής στο τομέα υδατικών πόρων εξήγησε ότι το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού που σπαταλώνται στην διάρκεια της άρδευσης. Υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα θα ειναι ωφέλιμα στην ορθολογική διαχείριση πόρων ενω στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ θα εγκατασταθούν συστήματά μικρών μετεωρολογικών σταθμών που θα λαμβάνονται όλες οι κλιματικές παρατηρήσεις με στόχο τα δεδομένα να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την βελτίωση της άρδευσης σε μεγάλη κλίμακα και με την βοήθεια ιπτάμενων drones.
Την αξιοποίηση του προγράμματος εξηρε ο διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ λέγοντας ότι απο παλιά αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς για βελτίωση και αύξηση των παραγόμενων προϊόντων στην περιοχη μας..
Οι παραγωγοί ΜΠΑΜΠΗΣ Παπαδόπουλος και Κώστας ΜΑΛΑΜΟΣ έδειξαν εντυπωσιασμένοι απο το έργο καθως οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται στο έπακρο στο μέγιστο βαθμό.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button