Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Πύλος: Εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο “Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού” και με σύνθημα ότι “Η πρόληψη σώζει ζωές”, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πύλο και τη Μεθώνη. Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας) και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το Σύλλογο Κυριών Πύλου.
Το διήμερο περιλαμβάνει κλινικές εξετάσεις του μαστού, στο Κέντρο Υγείας Πύλου σήμερα (5 – 8 το βράδυ) και αύριο (10 π.μ. – 2 μ.μ. και 4 – 6 μ.μ.) και ομιλία με θέμα “Προλαμβάνω τον καρκίνο του μαστού”, αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μεθώνης.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας τονίστηκε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε αρχικό στάδιο και απευθύνθηκε κάλεσμα στις γυναίκες του Δήμου Πύλου – Νέστορος για συμμετοχή στις κλινικές εξετάσεις. Επισημάνθηκε ότι οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδευτούν για να ψηλαφούν σωστά το μαστό τους και να κάνουν μαστογραφία από τα 40 και πιο συχνά από τα 50 και πάνω.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι “θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες για να γιορτάζουν όλο το χρόνο. Ολες οι γυναίκες του δήμου πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία”.
Ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος σημείωσε πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να προληφθεί και η γυναίκα που θα νοσήσει, θα θεραπευτεί. Επεσήμανε ότι ο δήμος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα με το Πανεπιστήμιο και τους φορείς υγείας, για την υγεία των δημοτών του εφαρμόζοντας προ- γράμματα πρόληψης.
Ο γιατρός – χειρουργός και περιφερειακός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς ενημέρωσε ότι αυτό το διήμερο θα βρεθεί στην Πύλο και τη Μεθώνη επιστημονική ομάδα 12 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μέχρι και κυτταρολόγοι. Επεσήμανε ότι 1 στις 8 γυναίκες θα έχει τη νόσο και παρατήρησε πως σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος. Ενημέρωσε ότι σε προηγούμενη δράση ενημέρωσης στο Δήμο Πύλου – Νέστορος όπου εξετάστηκαν 122 γυναίκες, βρέθηκαν 3 με καρκίνο του μαστού που τον πρόλαβαν και χαίρονται τη ζωή τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Πύλου Νίκη Κωνσταντακοπούλου σημείωσε ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Παραδέχθηκε ότι οι πολλές γυναίκες 45 – 55 ετών δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία και δήλωσε συγκινημένη από την ανταπόκριση των γυναικών της περιοχής (150 έχουν δηλώσει συμμετοχή) και το ενδιαφέρον τους να κάνουν μαστογραφία αυτό το διήμερο. Ενημέρωσε ότι από τις 6 γυναίκες – μέλη του Δ.Σ. έχουν νοσήσει 3 και πως οι 2 απ’ αυτές εντόπισαν τον καρκίνο σε προηγούμενη δράση πρόληψης. Η ίδια ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καθηγητή Χειρουργικής και αναπληρωτή πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Ζωγράφο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button