Ελλάδα

Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική προχωρά η κυβέρνηση. 80 οι νεκροί, 8 αγνοούνται

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με συμφέροντα «για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τρίτη, την ίδια ώρα που γινόταν γνωστό πως οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής ανέρχονται πλέον επισήμως σε 80, κι ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την τραγωδία.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, προτεραιοποιείται η λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, που αφορούν αποκλειστικά την Αττική, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προστατευθεί η Αττική από το ενδεχόμενο μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Τόνισε ότι οι διαδικασίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες, συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης θα έχει αύριο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη λίστα αυθαιρέτων.

Επισήμανε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε πάρει πρωτοβουλίες για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, «οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται εκ του νόμου για την απρόσκοπτη πρόσβαση πολιτών στις παραλίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη που χειρίζεται την έρευνα, αναμένεται να καλέσει προς κατάθεση όχι μόνο ιδιοκτήτες, προκειμένου να ελέγξει αν είχαν τις σχετικές άδειες αλλά και αρμόδιους από την Πολεοδομία που θα κληθούν να απαντήσουν αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.

80 οι νεκροί, 8 οι αγνοούμενοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 76, ενώ συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης και των υπολοίπων σορών, που έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο.

Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής.

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα, δηλαδή προστέθηκαν αλλοι τέσσερις αγνοούμενοι από χθες, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Το πρωί ανασύρθηκε ακόμη μία σορός από τη θάλασσα, στην περιοχή της Γλυφάδας, την οποία εντόπισε ένας ψαράς, ενώ ταυτοποιήθηκε και η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανάδειξη των υπευθύνων της τραγωδίας στην Αττική, το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναλύει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Λεκανοπέδιο την «μαύρη» Δευτέρα (23.07).

Στο βίντεο παρουσιάζονται σε αναλυτικά γραφήματα τα σπάνια φαινόμενα που έπλητταν την περιοχή της Αττικής και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συντέλεση της τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς.

Παράλληλα, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από επιστημονικά δεδομένα και προκαταρκτικά συμπεράσματα σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου. Τα στοιχεία παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε ειδικό δίγλωσσο τεύχος, που έχει ως σκοπό την άμεση ενημέρωση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού.

cnn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button