Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Σε Μεθώνη και Αρχαία Ολυμπία η 4η Παγκόσμια Συνάντηση της Ελληνικής Διασποράς

DIASPORA-760x456


Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στη Μεθώνη της Μεσσηνίας και στην Αρχαία Ολυμπία θα φιλοξενηθεί φέτος, από την Παρασκευή έως την Κυριακή 28-30 Ιουλίου, η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Ελληνικής Διασποράς, υπό την οργανωτική αιγίδα ή στήριξη σειράς ανεξάρτητων φορέων και φορέων της αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες της Συνάντησης θα ξεκινήσουν με μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στο λιμάνι της Μεθώνης, πλάι στο επιβλητικό Κάστρο, όπου ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες. Τίτλος και θέμα της εκδήλωσης, όπως πληροφορείται ο «Ε.Κ.», είναι «αφιέρωμα στους πρωτοπόρους μετανάστες της περιοχής».

Η 4η Παγκόσμια Συνάντηση Διασποράς -πέρυσι φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο- τίθεται υπό τη στήριξη του οργανισμού «Η Αυτής Μεγαλειότης ο Ελλην Μετανάστης», της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύλου – Νέστορος, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, γυναικείων οργανώσεων όπως οι «Αθηναϊδες» και ο Σύλλογος Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία, τον αρχαιολογικό χώρο και τις εγκαταστάσεις που συνδέουν την περιοχή με τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Θα τους υποδεχθούν ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Μιχάλης Φυσεντζίδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Γιώργος Λενός.

Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο αρχειακό φωτογραφικό υλικό της Μαίρης Ρυσσάκη, προέδρου του οργανισμού «Η Αυτής Μεγαλειότης ο Ελλην Μετανάστης» και εκ των πρωτεργατών για την οργάνωση της Συνάντησης.

Το βράδυ του Σαββάτου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά αφιερώματα, τιμητικές διακρίσεις διαπρεπών Ελλήνων ομογενών, παράδοση υποτροφίας κ.ά. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η στήριξη άπορης οικογένειας της περιοχής.

Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν -μεταξύ άλλων- για τη δράση τους, στον τομέα του ο καθένας σε χώρες του εξωτερικού, οι:

Γαβρίλης Τεντ, (στέλεχος Aerospace-Lockheed), Μάικ Χαλικιάς, επιχειρηματίας – κατασκευαστής, Εμμανουήλ Φακουκάκης, χημικός μηχανικός, Χριστίνα Λαιμού (της γνωστής εφοπλιστικής εταιρείας), Λιάνα Σκουρλή, καλλιτεχνική διευθύντρια μουσείων και πρόεδρος του «Maria Kallas Foundation», Αχμέτ Αττια, επιχειρηματίας με δραστηριοποίηση στο χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων, Δρ Αυξέντιος Καλάνγκος (Παιδο-καρδιοχειρουργός), Δρ Κωφίδης (Θωρακο-καρδιοχειρουργός, με έδρα τη Σιγκαπούρη), Τζον Μάνος, Αρχων του Πατριαρχείου, πρόεδρος Αρχόντων του Πατριαρχείο σε 6 περιοχές της Αμερικής, Τζώτζης Δημήτρης (Τάκης), φυσικομαθηματικός, επιχειρηματίας, υπεύθυνος στο Λαογραφικό Εργαστήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ιωσήφ Πολοσηφάκης, παγκόσμιος πρωταθλητής ξιφασκίας με την εθνική ομάδα του Καναδά, Καλοειδής Δημήτρης, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και ιδιοκτήτης πολυχώρων, Ράπης Στέλιος, στέλεχος της Chrysler Aviation κ.ά.

Η 1η Παγκόσμια Συνάντηση Ελληνικής Διασποράς είχε φιλοξενηθεί στην Κρήτη και έκτοτε οργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Πέρυσι υλοποιήθηκε με τη στήριξη, μεταξύ άλλων, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και της AHEPA.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button