Αγροτικά

Σε 30 μέρες η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 για τους αγρότες

Στις 31 Ιανουαρίου 2018 λήγει η προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του 2016 για τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες.

Πρόκειται για τις εισφορές που έχουν υπολογισθεί με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων που ίσχυε για κάθε τομέα του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων και του ΟΓΑ μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2016 και όχι με βάση το σύστημα των εισφορών βάσει εισοδήματος που ισχύει από 1η Ιανουαρίου του 2017, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει αυτές τις εισφορές, θα χάσει την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητά του ακόμα και αν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του.

Οι εισφορές αυτές έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από τις αρχές του 2017, ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (στον οποίο εντάχθηκαν από 1/1/2017 το ΕΤΑΑ και ο ΟΓΑ) έδωσε διαδοχικές παρατάσεις προκειμένου να ελαφρύνει προσωρινά  τους παραπάνω ασφαλισμένους από τα νέα ασφαλιστικά βάρη που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου και, έτσι, να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος λόγος για αυτές τις παρατάσεις (η τελευταία εκ των οποίων λήγει σε 30 μέρες από σήμερα)  ήταν η διευκόλυνση μερίδας των επαγγελματιών να προσαρμοσθούν στο νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017, ο οποίος ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του είχε φέρει πρωτοφανή αναστάτωση στους κόλπους των μη μισθωτών (δηλαδή των ελευθέρων επαγγελματιών και των γεωργών).

Ο δεύτερος λόγος των διαδοχικών παρατάσεων για την εξόφληση των εισφορών του 2016  ήταν η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη των αυταπασχολούμενων προς τα ταμεία.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση αναμενόταν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, αλλά τελικά υπεγράφη στις 28/12/2017, δηλαδή με πέντε μήνες καθυστέρηση.

Ωστόσο, στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου –Δεκεμβρίου 2017 όπου “παιζόταν” καθυστέρηση στην καταβολή των εισφορών του 2016 ( με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων) και στην ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων, από τη μια μεριά είχε κολλήσει  η εισπραξιμότητα των τακτικών εισφορών των μη μισθωτών  και από την άλλη τα έσοδα από ρυθμίσεις δεν ανέβαιναν αποφασιστικά.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά χρέη προς τα ταμεία,τα οποία “γεννήθηκαν” έως 31/12/2016. Συνεπώς, όποιος αυταπασχολούμενος γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός ή αγρότης δεν έχει εξοφλήσει τις εισφορές του 2016 και πληροί τα αυστηρά κριτήρια της νέας ρύθμισης, μπορεί να αιτηθεί την ένταξή του. Μέχρι τα μέσα –τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα ταμεία, μέσα από την οποία θα μπορεί ένας αυταπασχολούμενος να κάνει τη σχετική αίτηση.

Την ίδια στιγμή εκκρεμεί ο υπολογισμός των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Παράλληλα, θα “τρέξει” ο συμψηφισμός των καταβλητέων εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 και των καταβληθέντων εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015. Επίσης, κοντά στους 200.000 αυταπασχολούμενους θα κληθούν να καταβάλλουν διπλές εισφορές (τρέχουσες και αναδρομικές) για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

Πηγή: Δημήτρης Κατσαγάνης, capital.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button