Αγροτικά

Σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση ελαιόλαδου

Η μεγάλη παραγωγή που γνώρισε φέτος η ΕΕ, η οποία άγγιξε τους 2,2 εκατ. τόνους, αύξησε σε μεγάλο βαθμό την προσφορά, με αποτέλεσμα να πιεστούν οι τιμές.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη παραγωγή, οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού οι κάτω του μετρίου θερμοκρασίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία στην Ιβηρική, διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία.

 

Επιπλέον, τα αποθέματα, τα οποία σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Κομισιόν για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές, υπολογίζονται στους 433.000 τόνους, σημείωσαν και αυτά μια αύξηση της τάξης του 12%. Ωστόσο, η κατανάλωση στην Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση έφτασε στα 3,2 κιλά ανά έτος, και βρίσκεται κατά 2% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη παραγωγή, οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού οι κάτω του μετρίου θερμοκρασίες την άνοιξη, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη υγρασία στην Ιβηρική, διαμόρφωσαν τις ιδανικές συνθήκες για μια καλή ανθοφορία. Έτσι, εκτός απροόπτου, όπως δηλαδή μια εκτεταμένη ξηρασία, η παραγωγή ελαιολάδου ενδέχεται να βρεθεί πολύ κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων ετών, φτάνοντας ακόμα και  τους 2,4 εκατ. τόνους το 2018/2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button