Τοπικά Νέα

Στα «πολύ μαλακά» οι κατηγορούμενοι για τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών

dikastiriakalamatassss


Η τοξικομανία τούς έσωσε από τις υψηλές ποινές

«Ασπροπρόσωπους» έβγαλε η ελαφρυντική περίσταση της τοξικομανίας τη συντριπτική πλειοψηφία των 14 κατηγορουμένων, η δίκη των οποίων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
Όλοι κρίθηκαν αθώοι για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μόνο τρεις κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση συμμορίας. Μία υπήκοος Βουλγαρίας αθωώθηκε για την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, ενώ όλοι οι άλλοι κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση για προμήθεια, αγορά, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και πώληση.
Σε όλους δόθηκε η δυνατότητα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη ή δόθηκε αναστολή στην ποινή τους και έτσι ακόμα και όσοι ήταν προσωρινά κρατούμενοι, σύντομα αποφυλακίζονται, αν δεν εκτίουν κάποια άλλη ποινή.

Μέλη συμμορίας
Κατηγορούμενοι ήταν 12 άντρες και 2 γυναίκες, εκ των οποίων οι 6 είχαν προφυλακισθεί. Η υπόθεση για την Αστυνομία άρχισε να αποκαλύπτεται τον Αύγουστο του 2016, όταν έγινε ανώνυμη καταγγελία ότι δύο από τους κατηγορουμένους ασχολούνται με την καλλιέργεια χασίς. Έτσι, αποφασίσθηκε να γίνει επισύνδεση τηλεφώνων και ακολούθησε 4μηνη παρακολούθηση.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε τότε περιελάμβανε συνολικά 283 άτομα, ενώ από αυτά παραπέμφθηκαν σε δίκη τα 14.
Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και χθες ολοκληρώθηκε.
Το πρωί η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Ο 54χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός και ο 32χρονος που επίσης κατηγορούνταν ως υπαρχηγός είπαν στις απολογίες τους ότι είναι χρόνιοι χρήστες σκληρών ναρκωτικών και ποτέ δεν πούλησαν στο πλαίσιο του να βγάλουν χρήματα. Παραδέχθηκαν μόνο συναλλαγές ναρκωτικών μεταξύ χρηστών, ώστε να εξασφαλίσουν τη δόση τους.
Μάλιστα, ο 55χρονος που έχει συλληφθεί αρκετές φορές για υποθέσεις ναρκωτικών και αυτή τη φορά στη δικογραφία εμφανιζόταν να έχει 170 συναλλαγές για ναρκωτικά, δήλωσε στο δικαστήριο πως μόνο για δική του χρήση ήθελε 5 γραμμάρια κοκαΐνης ή ηρωίνης ημερησίως.
Σε ό,τι αφορά το καλάσνικοφ που βρέθηκε θαμμένο και έτοιμο προς χρήση, μαζί με περίπου μισό κιλό χασίς, ο 54χρονος είπε ότι δεν του ανήκουν και ότι το σημείο που βρέθηκαν ήταν έξω από την ιδιοκτησία του, ενώ δεν έφεραν δακτυλικά του αποτυπώματα.
Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ως τοξικομανείς. Καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 6 ετών έκαστος με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και τον όρο να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.
Ένοχος για συμμετοχή στη συμμορία κρίθηκε κι ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος στις συνομιλίες είχε καταγραφεί να πηγαίνει μαζί με τους δύο προηγούμενους στην Αθήνα και να αγοράζουν ναρκωτικά. Για τη διακίνηση ναρκωτικών επίσης κρίθηκε ένοχος ως τοξικομανής και δικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών με 3ετή επιτήρηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε μη τοξικομανή η υψηλότερη ποινή
Η υψηλότερη ποινή επιβλήθηκε σε κατηγορούμενο ο οποίος επίσης έχει απασχολήσει πολλές φορές με υποθέσεις ναρκωτικών, όμως δεν έχει κριθεί επίσημα με ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ως τοξικομανής. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών για συμμετοχή στη συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών, όμως δέχτηκε το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον όρο να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.
Ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανείς κρίθηκε και ζευγάρι από την Αθήνα, με το οποίο φαινόταν να έχουν δοσοληψίες ο 54χρονος και 32χρονος. Ο άντρας δικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και τον όρο να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ η γυναίκα του σε φυλάκιση 4 ετών με 3ετή επιτήρηση από επιμελητή και την έφεση, επίσης, να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Ένα χρόνιος τοξικομανής κρίθηκε από το δικαστήριο ατιμώρητος για τη συναλλαγή που εμφανιζόταν να έχει κάνει για την προμήθεια ναρκωτικής ουσίας, ενώ στο φερόμενο ως έναν από τους προμηθευτές της ομάδας με ναρκωτικά αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και δικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή.
Κατηγορούμενος από την Άρτα κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως
Οι 4 υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ως τοξικομανείς και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button