Ελλάδα

ΣτΕ: Αποζημίωση 350.000 ευρώ στους οικείους οδηγού που σκοτώθηκε από σύγκρουση με πινακίδα

Εσφαλμένα η διοίκηση δεν αφαίρεσε πινακίδα που είχε τοποθετηθεί στην Λεωφόρο Κηφισίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 24χρονος οδηγός, το αυτοκίνητο του οποίου προσέκρουσε επάνω της.

Οι συγγενείς του 24χρονου προσέφυγαν στην δικαιοσύνη με το Συμβούλιο της Επικρατείας να επικυρώνει εφετειακή απόφαση, επιδικάζοντας αποζημίωση 350.000 ευρώ.

Το ατύχημα έγινε τον Δεκέμβριο του 2005, με τον νεαρό οδηγό να προσκρούει αρχικά σε 8 κολονάκια και στη συνέχεια σε μία μεγάλη κολόνα, η οποία στήριζε την διαφημιστική πινακίδα.

Αν και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή, με τον ιατροδικαστή να αποφαίνεται ότι ο θάνατος επήλθε «συνεπεία ρήξεως ανιούσης αορτής τραυματικής αιτιολογίας».

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες συγγενείς του άτυχου νεαρού, το τροχαίο του 24χρονου και ο θάνατός του οφείλονταν σε παράνομες παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου, οι οποίοι υποχρεούνται να ελέγχουν τους ΟΤΑ για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και την επιβολή προστίμων. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ότι το Δημόσιο, είχε υποχρέωση να απομακρύνει τη διαφημιστική πινακίδα και αυτό ανεξάρτητα από την ίδια υποχρέωση του Δήμου Αμαρουσίου. Είχε μάλιστα κριθεί ότι και ο νεαρός είχε συνυπαιτιότητα στο ατύχημα κατά 30% γιατί οδηγούσε με 95 χιλιόμετρα, ενώ θα έπρεπε να κινείται με 70 χλμ, επιδικάζοντας ωστόσο αποζημίωση.

Στην ίδια κρίση κατέληξε και το ΣτΕ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του δημοσίου ότι ο 24χρονος ήταν κατά 99% συνυπαίτιος και ότι την ευθύνη της απομάκρυνσης της πινακίδας την είχε ο Δήμος Αμαρουσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button