Αγροτικά

Στην αγορά η ελληνική θερμοκηπιακή τομάτα

Από αρχές Ιανουαρίου συγκομίζεται ο κύριος όγκος παραγωγής πρώιμης θερμοκηπιακής τομάτας στην Κρήτη, ενώ από αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσει δειλά – δειλά και η συγκομιδή στην Πελοπόννησο, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναμένεται να αρχίσει τον Απρίλιο.

Το προϊόν ήδη διακινείται αυτή την περίοδο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές των Βαλκανίων, όπως τη Βουλγαρία.

Όμως παρά την παρουσία ποιοτικού προϊόντος στις λαχαναγορές και τα σούπερμαρκετ, «διστακτικό εμφανίζεται το καταναλωτικό κοινό αυτή την περίοδο, καθώς το προϊόν δεν προτιμάται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, η ζήτηση θα αυξηθεί την Καθαρά Δευτέρα και έπειτα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας στο νομό Χανίων.

Χανιά
Στην περιοχή της Κουντούρας, στη Φαλάσαρνα και το Ελαφονήσι, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των εκτάσεων θερμοκηπιακής τομάτας του νομού Χανίων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιάς στον ΑγροΤύπο, «ελαφριά αύξηση σημειώθηκε φέτος στις εκτάσεις παραγωγής στα θερμοκήπια μας σε σχέση με πέρσι. Έτσι, το σύνολο των εκτάσεων υπολογίζεται λίγο πιο πάνω από τα 2.500 στρέμματα στις βασικότερες περιοχές καλλιέργειας του νομού.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής δίνουν ώθηση και στις αποδόσεις. Η ποικιλία που προτιμάται περισσότερο από τους παραγωγούς είναι η Elpida, η οποία δίνει πολύ μεγάλη παραγωγή αλλά με αυξημένες φροντίδες. Παράλληλα, υπάρχουν και λίγες τοματιές ποικιλίες Belladonna που συνηθιζόταν να φυτεύονται παλιότερα λόγω των εύγευστων καρπών που παράγουν».

Όσον αφορά τις τιμές, «οι παραγωγοί φύτευσαν πιο νωρίς προκειμένου να επωφεληθούν καλύτερων τιμών, και πράγματι, όσοι κατάφεραν να διαθέσουν νωρίς το προϊόν τους στους εμπόρους έλαβαν 70-80 λεπτά το κιλό. Μετά την Πρωτοχρονιά, όμως, η τιμή παραγωγού άρχισε να πέφτει και έτσι αυτή τη στιγμή το προϊόν πωλείται στα 25-30 λεπτά το κιλό, λόγω αύξησης της προσφοράς σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση.

Στα 25 λεπτά είχε διαμορφωθεί και πέρσι η τιμή παραγωγού, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 8 χρόνια, εξαιτίας προβλημάτων διάθεσης στην αγορά. Με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται στα 4.000-5.000 ευρώ ανά στρέμμα κάθε καλλιεργητική περίοδο σε συνδυασμό με τη φορολογία και τη δυσκολία «ανοίγματος» σε αγορές της Δυτικής Ευρώπης – όπου το προϊόν θα μπορούσε να διατεθεί και σε καλύτερες τιμές –  η κατάσταση είναι δύσκολη για τους παραγωγούς»

Λασίθι
Στην περιοχή της Ιεράπετρας βρίσκεται η πλειοψηφία των θερμοκηπίων όπου καλλιεργείται η τομάτα μαζί και με άλλα κηπευτικά. «Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες» που επικρατούν και σε αυτό τον νομό της Κρήτης «δίνουν ώθηση στην παραγωγή, η οποία σημειώνει αύξηση κατά 20-24% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι εκτάσεις καλλιέργειας παραμένουν ίδιες με πέρσι», όπως εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Δουλούμης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ανατολή, στην Ιεράπετρα. «Η αύξηση, όμως, της παραγωγής ρίχνει την τιμή, η οποία διαμορφώνεται στα 35-38 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

Κύριες ποικιλίες τομάτας που παράγουμε είναι οι Elpida, Dafnis και Torry, χρησιμοποιώντας μεθόδους φυτοπροστασίας με έγκριση στη βιολογική γεωργία προκειμένου να πετύχουμε τον ελάχιστο ποσοστό υπολειμμάτων στους καρπούς. Αυτό γίνεται γιατί το προϊόν διατίθεται σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ κυρίως της εγχώριας αγοράς αλλά και στο εξωτερικό – κατά κύριο λόγο στη Τσεχία – που διακρίνονται για τους αυστηρούς κανόνες ασφάλειας τροφίμων».

Μεσσηνία
Δειλά – δειλά ξεκινούν τη συγκομιδή αυτή την περίοδο και οι λίγοι παραγωγοί που φύτευσαν τοματιές τέλη Οκτώβρη στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.

«Οι παραγωγοί που επέλεξαν να βάλουν νωρίς τοματιές με πολύ μεράκι προσπαθούν να υπερπηδήσουν όλες τις δυσκολίες που δημιουργεί ο χειμώνας στην περιοχή στα θερμοκήπια», τονίζει ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κόκκαλη, νεαρό καλλιεργητή τομάτας από τη Μαραθόπολη, «με πολλή δουλειά καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, προκειμένου να έχουμε καλή παραγωγή. Ανταμοιβή είναι η καλύτερη τιμή λόγω συγκομιδής κατά ένα μήνα νωρίτερα (αρχές Φεβρουαρίου) σε σχέση με την πλειοψηφία των παραγωγών στην Ηλεία.

Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η Elpida και Nissos, ενώ παράγω και τοματίνια Lobello».

 

agrotypos.gr

 

Διαβάστε επίσης:
Προτεραιότητα των αρδευτικών δικτύω…
4 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Μεσ…
Χωρίς νερό έμειναν καλλιέργειες στα…
Άκυρα τα παράβολα για ενστάσεις επί…
Ελαιόλαδο: Επανεκτίμηση της παραγωγ…
Ελαιόλαδο: Οι τιμές στις 8 Οκτωβρίο…
Πληρωμές παραγωγών εντός 60 ημερών …
Διπλό χτύπηµα στους αγρότες από την…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.