Αγροτικά

Ταινίες-αισθητήρες καταγράφουν την απορρόφηση νερού σε καλλιέργειες

Στη δημιουργία ενός αισθητήρα με τη μορφή ταινίας, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες του νερού που απορροφούν και μετακινούν τα φυτά (από τις ρίζες έως τα φύλλα) δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιοποίηση υδάτινων πόρων

Οι αισθητήρες, οι οποίοι εφάπτονται πάνω στο φυτό, έχουν δοκιμαστεί σε δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν τη δυνατότητα να μετρούν τον χρόνο που χρειάζεται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς του νερού.

Όπως περιγράφει στη μελέτη του ο Patrick Schnable, καθηγητής φυτολογίας του πανεπιστημίου της Αϊόβα, «με ένα εργαλείο όπως αυτό –φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή του– μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια φυτών που αξιοποιούν καλύτερα τους υδάτινους πόρους». Επίσης, τονίζει πως «αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με ακρίβεια παλαιοτέρα, καθώς εάν δεν πραγματοποιήσεις άμεσες μετρήσεις της χρήσης νερού στις καλλιέργειες, δεν μπορείς να προβείς σε σωστές εφαρμογές». Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση σχετικά με τη νέα αυτή εφαρμογή, η όλη διαδικασία ξεκινάει από το ριζικό σύστημα του καλαμποκιού, όπου το φυτό απορροφά συγκεκριμένες ποσότητες νερού, περνάει στα φύλλα που βρίσκονται χαμηλά και, στη συνέχεια, στα υψηλότερα επίπεδα.

Η τεχνολογία

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αποτελείται από μικροσκοπικούς αισθητήρες φτιαγμένους από γραφίτη σε λεπτές ταινίες, οι οποίοι είναι υπερευαίσθητοι σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές θερμοκρασίας, οι υδρατμοί και η πίεση. Περίπου οι ίδιες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται σε καινοτομίες, όπως τα «έξυπνα γάντια», που καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών.

Στην ίδια έκθεση, ο Liang Dong, αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου, που είναι ο άνθρωπος, ο οποίος ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία των αισθητήρων, αναφέρει ότι «αυτοί είναι αξιόπιστοι, ανθεκτικοί, αποδοτικοί, εύκολοι στη χρήση τους, ενώ όσον αφορά το κόστος κατασκευής τους, αυτό ανέρχεται στο… ένα σεντ! Στο χαμηλό κόστος κατασκευής συμβάλλει, επίσης, και η χρήση της 3D εκτύπωσης», εξηγεί. Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα εποχή και σε εφαρμογές, που σχετίζονται με την παρακολούθηση καλλιεργειών (για ασθένειες ή τη σωστή χρήση φυτοφαρμάκων).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button