Κόσμος

Τα δέκα σημεία του Ζάεφ υπέρ της «Βόρειας Μακεδονίας» της συμφωνίας των Πρεσπών

Η κυβέρνηση των Σκοπίων εκτιμά ότι αποτελούν διπλωματική νίκη της χώρας

Δέκα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών παρουσιάζει η κυβέρνηση των Σκοπίων προς τους πολίτες, λίγο πριν τη μεγάλη μέρα του δημοψηφίσματος για την εκκίνηση της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας.

Ενόψει λοιπόν και του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση των Σκοπίων μέσω της επίσης ιστοσελίδας της εστιάζει σε 10 σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εκτιμά ότι αποτελούν διπλωματική νίκη της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, vlada.mk αναφέρεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

1.Συμφωνία για το μέλλον
Η Συμφωνία είναι ιστορικά η καλύτερη και πιο δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της «Μακεδονίας». Αποτελεί ένα στοίχημα για το «μακεδονικό» μέλλον, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλη των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που απολαμβάνουν ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Με τη συμφωνία φέρνουμε καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες και προστατεύουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά για την οποία έγινε διάσημο το «μακεδονικό» έθνος.

2.Προστατεύεται η «μακεδονική» ταυτότητα
Η συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να επιλέγουμε ως «Μακεδόνες». Οχι άλλες διαμάχες. Σύμφωνα με το άρθρο 7, η «μακεδονική» ταυτότητα περιγράφει τα εδάφη μας, τη γλώσσα, τους ανθρώπους, όλα τα χαρακτηριστικά, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά.

3.Προστατεύεται η «μακεδονική» γλώσσα
Σύμφωνα με το άρθρο 1 η επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική», που μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες, χωρίς υποσημειώσεις για περαιτέρω εξηγήσεις. Η «μακεδονική» γλώσσα επιβεβαιώνεται, η ταυτότητα προστατεύεται.

4.Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον
Σύμφωνα με το άρθρο 1, η υπηκοότητά μας είναι: Μακεδονική/ Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

5.Δεν αλλάζουν ύμνος, σημαία και εθνόσημο
Τα σύμβολα δεν ήταν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

6.Το «ΜΚ» και «MKD» παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι κωδικοί

Οι κωδικοί της χώρας παραμένουν ΜΚ και MKD, όπως έχουν επίσημα καθοριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

7.Λάβαμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα γίνουμε το 30ο μέλος
Η πρόσκληση καθυστερούσε από το 2008. Με τη Συμφωνία απομακρύνθηκε το τελευταίο εμπόδιο για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, κάτι που εγγυάται την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

8.Ξεκινούν οι ενταξιακές συζητήσεις με την ΕΕ
Είμαστε υποψήφιοι από το 2005 και από το 2009 έχουμε λάβει συστάσεις από την Κομισιόν. Για πρώτη φορά πήραμε ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ελλάδα.

9.Η συμφωνία εγγυάται τη φιλία και συνεργασία «Μακεδονίας»- Ελλάδας
Ενισχύει την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας στις τέχνες, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο και τον αθλητισμό.

Διευκολύνει τις μετακινήσεις με τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων συνοριακών περασμάτων. Ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και το οικονομικό έγκλημα.

10.Οχι πλέον FYROM
Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα πάψει η αναφορά σε FYROM για τη χώρα μας, που θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένη σε όλες τις γλώσσες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button