Τεχνολογία

Τα παιχνίδια που έκαναν απόβαση στα όνειρά μας τη δεκαετία του ’80

Τα 80’s ήταν δεκαετία μεγάλων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Τα παιχνίδια δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Στη έκθεση Vintage Toys στην Τεχνόπολη είχαμε την ευκαιρία να δούμε και ταξιδέψουμε στα χρόνια της νιότης των ηλικιών 40 και κάτι.

Η έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Τεχνόπολης το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν μία ευκαιρία για όλους να ξαναθυμηθούν πολλά από τα παιχνίδια που μας κράτησαν συντροφιά στην παιδική αλλά και στην εφηβική μας ηλικία.

Τους επισκέπτες καλωσόριζε το αυτοκίνητο φαινόμενο εκείνης της δεκαετίας, ο γνωστός σε όλους μας KITT, τοποθετημένος στην είσοδο της έκθεσης. Μπορεί τα κόλπα που έκανε στην τηλεοπτική σειρά «Ιππότης της ασφάλτου» να μοιάζουν ίσως ξεπερασμένα αλλά δεν υπήρχε παιδί εκείνη την εποχή που να μην ονειρεύτηκε μία βόλτα μαζί του.

Από το «μικρό μου Πόνυ» και τα μεταλλικά αυτοκινητάκια, μέχρι τα κλασικά «arcade» ηλεκτρονικά παιχνίδια που τόσα κέρματα είχαμε ξοδέψει, οι χώροι της έκθεσης γέμισαν με κόσμο κάθε ηλικίας όπου οι μεγαλύτεροι ήρθαν σε επαφή με τις αναμνήσεις τους, ενώ οι νεότεροι γνώρισαν για πρώτη φορά την προ διαδικτύου εποχή των παιχνιδιών, ηλεκτρονικών και μη.

Τα γνωστά σε όλους μας Playmobil είχαν την τιμητική τους καθώς τοποθετημένα σε μεγάλες επιφάνειες βρέθηκαν να αναπαριστούν από το κλασικό ελληνικό χωριάτικο γλέντι και τους αγώνες στο Κολοσσαίο την εποχή του Καίσαρα, μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος και το όνειρο της ανθρωπότητας να κατακτήσει τα άστρα.

Εκατοντάδες και οι κούκλες, πάνινες ή πλαστικές, με «φωνή» ή με μηχανικές κινήσεις βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε πάγκο και γωνία της έκθεσης. Μπορεί να μην κάνουν τα μαγικά πράγματα των σημερινών παιχνιδιών, κράτησαν όμως συντροφιά σε χιλιάδες παιδιά που μεγάλωσαν μαζί τους.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα γνωστά μας «Arcade» που βρίσκαμε σε διάφορα καταστήματα στις γειτονιές της Αθήνας, δεν έμειναν λεπτό χωρίς κάποιον να προσπαθεί να θυμηθεί τα μυστικά της πίστας για να κάνει ένα νέο «παλιό» high score. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν χρειαζόταν να ρίχνει κέρμα κάθε φορά που έχανε. Εξάλλου που να βρεθούν σήμερα εικοσάδραχμα και πενηντάδραχμα στις τσέπες.

Κάστρα και Πολιορκητές, Ιππότης της Ασφάλτου, Ποπάυ, Τιραμόλα, Σεραφίνο, αυτοκινητόδρομοι, τουβλάκια, ποδοσφαιράκια Subuteo και κονσόλες βιντεοπαιχνδιών, όλα βρέθηκαν εκεί.

Αρκετοί ήταν οι γονείς που έδειχναν στα παιδιά τους όλα αυτά τα παιχνίδια που είχαν όταν ήταν στην ηλικία τους ενώ κάποιοι έπαιξαν μαζί τους έναν αγώνα στο επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, έτρεξαν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στην πίστα, ή οδήγησαν τα τρένα στις ράγες ανάμεσα σε μικροσκοπικά δέντρα και τούνελ από πλαστικό.

Εκεί και τα παιδικά αυτοκίνητα που ως μικροί επίδοξοι οδηγοί, καβαλούσαμε και οδηγούσαμε με κινητήρα τα πόδια μας από δωμάτιο σε δωμάτιο. Πριν αυτά τα αυτοκίνητα γίνουν πλαστικά και γεμίσουν από τόσα ηλεκτρονικά συστήματα που κάνουν να μοιάζουν με ακριβείς μινιατούρες των κανονικών, ήταν φτιαγμένα από μέταλλο, λειτουργούσαν με πηδάλια και τη φαντασία του μυαλού μας.

Το ενδιαφέρον τράβηξαν και παλιές κλασικές βιντεοκονσόλες τόσο οι φορητές όσο και αυτές που συνδέονταν στην τηλεόραση. Στους πάγκους ήταν διαθέσιμα προς πώληση δεκάδες από τις «κασέτες» με τα παιχνίδια που δεχόντουσαν αυτές οι παιχνιδομηχανές με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι οι ενδιαφερόμενοι που προσσπάθησαν να βρούνε και να αγοράσουν κάποιο παιχνίδι για την κονσόλα που είχαν ξεχασμένη στην ντουλάπα τους.

Το ταξίδι στις αναμνήσεις και τα παιχνίδια της δεκαετίας του ’80 ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή όμως έκλεισε ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Στο επανιδείν!

wkmgrms1 wkmgrms2 wkmgrms3 wkmgrms4 wkmgrms5 wkmgrms6 wkmgrms7 wkmgrms8 wkmgrms9 wkmgrms10 wkmgrms11 wkmgrms12 wkmgrms13 wkmgrms14 wkmgrms15 wkmgrms16 wkmgrms17 wkmgrms18 wkmgrms19 wkmgrms20 wkmgrms21 wkmgrms22 wkmgrms23 wkmgrms24 wkmgrms25 wkmgrms26 wkmgrms27 wkmgrms28 wkmgrms29 wkmgrms30

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button